NavMenu

Oko 15.000 akcionara Eurofonda čeka postupak likvidacije - Imovina procijenjena na 217.000 EUR

Izvor: Vijesti Petak, 04.09.2020. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Nad Otvorenim investicionim fondom (OIF) Eurofond, koji ima oko 15.000 akcionara, pokrenut je postupak likvidacije. OIF nema svojstvo pravnog lica i za njega odluke donosi društvo za upravljanje Euroinvest.

- OIF Eurofond na dan presjeka likvidacionih bilansa ima vrijednost imovine oko 217.000 eura, ali će zbog trenutnog stanja na tržištu i zbog nelikvidnosti berze ta vrijednost, prema našim analizama, biti dosta manja. Iznos dospjelih obaveza je oko 15.000 eura - rečeno je Vijestima iz DZU Euroinvest, kojeg dvije decenije kontrolišu ljudi bliski biznismenu Veselinu Baroviću.

Pitanje je koliko će na kraju novca moći da se unovči na berzi za akcionare jer u portfelju OIF ima više nelikvidnih i akcija preduzeća i banaka u stečaju. Proces likvidacije mora da se okonča u roku od šest mjeseci.

Zakonom o investicionim fondovima propisano je da se postupak likvidacije pokreće ako ne bude izabrano novo društvo za upravljanje, odnosno banka depozitar, u roku od 60 dana.

- NLB Banka koja je obavljala depozitarne poslove za OIF Eurofond otkazala je saradnju 25. maja ove godine i mi smo bili prinuđeni da tražimo novu banku depozitara. Kako u Crnoj Gori depozitarne poslove obavljaju još Erste banka i CKB, upućen im je dopis za saradnju. Odgovor je bio negativan zbog toga što nisu možda vidjeli ekonomske benefite obavljanja poslova depozitara za OIF Eurofond - dodali su iz Euroinvesta.

Prilikom razdvajanja fondova zakonom iz 2011. godine u OIF je otišlo svega dva odsto imovine bivšeg jedinstvenog Eurofonda, dok je u Zatvoreni uvršteno 98% imovine.

- Fond je osam godina uspješno poslovao s veoma malom imovinom i akcionari nisu nikada izrazili neku primjedbu. Za proteklih osam godina u poslovanju nije napravljen ni najmanji prekršaj ili greška na koje bi nam ukazali nadležni organi. Sama likvidacija je posljedica zakonski propisa, i gašenja tog sektora u NLB banci, odnosno okolnosti na koje nismo mogli uticati - istakli su iz Euroinvesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.