NavMenu

Crna Gora dobija modernu ribarsku luku na primorju - Port Milena će postati turistički, ugostiteljski i rekreativni centar Ulcinja

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2020. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/LenaProkopenko)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma oglasilo je javnu raspravu o Nacrtu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije Rt Đeran - Port Milena u Ulcinju i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu. Javna rasprava održaće se u periodu od 3. do 23. septembra 2020. godine.

Kako je navedeno u dokumentaciji, cilj izrade Izmjena i dopuna DSL je da se preispitaju urbanistička rješenja u okviru važeće Državne studije lokacije (DSL) Rt Đeran - Port Milena i shodno razvojnim potrebama stvore planski preduslovi za razvoj turizma, suzbijanje nekontrolisanog širenja naselja, očuvanje identiteta naselja, poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture.

- Vizija razvoja prostora u obuhvatu Izmjena i dopuna DSL treba da prati viziju razvoja primorskog regiona, koji, kao važan prostorni, ekonomski i društveni resurs Crne Gore, treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, koristeći na održiv način svoje prirodne, kulturne i stvorene potencijale. U daljem razvoju moraju se poštovati evropski standardi i vrijednosti i uspostaviti pravila za kvalitetnu regulaciju i upravljanje prostorom - navodi se u dokumentaciji.

Prostor zahvata plana pripada Razvojnoj zoni Barsko - Ulcinjsko primorje, podzoni Ulcinj. U podzoni Ulcinj ističe se turistička tradicija i reputacija Ulcinja kao međunarodnog turističkog centra, velika dužina pjeskovitih plaža sa ljekovitim svojstvima, mineralnim vodama i istorijsko urbano jezgro Ulcinja. Posebne potencijale predstavljaju kompleksi plodnog poljoprivrednog zemljišta, kompleksi maslinjaka i specifičnosti turističke ponude Velike plaže i Ade Bojane, Šaskog jezera i Solane kao specifičnog razvojnog i ekološkog potencijala. Saobraćajno pogodan položaj, otvorenost ka Albaniji i i Skadarskom jezeru su prednosti koje ovaj dio regiona treba da iskoristi u planskom periodu.

Privredni razvoj grada najvećim dijelom će se odvijati u oblasti trgovine, turizma i pomorske privrede preko nove marine Liman i privezišta Port Milena, dok će se u njegovom neposrednom okruženju razvijati poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja, laka industrija i proizvodnja soli.

Prostorni plan posebne namjene za obalsko područje Crne Gore (PPPNOP CG) je Rt Đeran prema značaju, definisao kao luku od nacionalnog interesa - ribarska luka, do 40 vezova za plovila dužine do 10 m, sa pratećom infrastrukturom za čuvanje, skladištenje, pakovanje i rukovanje ribom i drugim morskim organizmima, na kopnu u neposrednoj blizini gata na kojem plovila pristaju.

Prostornim planom posebne namjene za obalno područje Crne Gore planirana je izgradnja privezišta (do 50 vezova) na potezu Rt Đerane - Port Milena, kao i u blizini planiranih turističkih kompleksa kao njihovog funcionalnog dijela. Takođe, iz PUP Ulcinj može se vidjeti i da je na Port Mileni I predviđena izgradnja marine i privezišta sa 100 vezova.

- Na lokaciji je predviđeno i realizovanje uslužnih djelatnosti, stanovanja sa uslužnim djelatnostima, turističkih kompleksa, rezidencija, zelenih površina duž nasipa kanala, gradskih parkova, turističkih servisa, rekreativnih zona, usluga prve pomoći, posebno na Rtu Đeran, vršenje poboljšanja nasipa kanala i vezova za barke, očuvanje kalimera, vršenje intervencija na glavnoj infrastrukturi. Ovi radovi valorizuju pejzaž, očuvanje kulturne i prirodne zaostavštine, stvaraju mogućnosti za upotrebu, poboljšavaju ekonomske uslove, bilo javne bilo privatne, i na kraju približavaju stanovništvu svijest o sopstvenoj okolini - stoji u objavljenom dokumentu.

Na području plana predviđena je realizacija novih stambeno-turističkih kapaciteta, koji bi trebalo da formiraju novi centar Ulcinja, kao i novi urbanističko-arhitektonski identitet prostora sa centralnim motivom - kanalom Port Milena i Rtom Đerane.

- Kroz izgradnju i uređenje mreže pješačkih i biciklističkih staza, uređenje zelenih površina (održavanje biljaka i autohtone vegetacije), urbano opremanje prostora, planiranih privezišta, realizacija rekreativnih i uslužnih zona, stvoriće se uslovi za šetnju, rekreaciju i razonodu kako stanovnika, tako i posjetilaca grada. Posebnu atrakciju predstavljaće nova pješačka komunikacija Lungo Mare i mreža biciklističkih staza kroz park šumu Pinješ, kojima će se Stari grad povezati sa novim gradskim centrom na Port Mileni - navodi se.

Planirana namjena površina (Foto: MORT/Screenshot)Planirana namjena površina
Centar grada Ulcinja predstavlja jezgro sa administrativnim značajem, dok budući centar - Port Milena, predstavlja turistički, ugostiteljski i rekreativni centar grada Ulcinja, gdje su planirani kapaciteti komercijalnog prostora, sadržaji kulture, trgovine, zabave, usluga, koji će prevashodno služiti stanovnicima novih stambenih zona Đerane, ali i predstavljati ukupnu turističku ponudu.

Prostor je podijeljen na osam urbanističkih blokova i prilikom definisanja blokova i urbanističkih parcela, u najvećoj mogućoj mjeri je vođeno računa o vlasništvu i usklađivanju katastarskih i urbanističkih parcela.

Blok 1 nalazi se u pojasu linije odmaka do 100 m. Prostor namijenjen za turizam u prethodnom planu, kao i u planovima višeg reda, kompletan je pod nelegalnom gradnjom. S obzirom na to da je zahvat predmetnog plana u zoni Morskog dobra, kao i da je PUP-om Ulcinj ovaj zahvat planiran kao novi turistički i trgovački centar grada formiran uz novu Marinu, kad je u pitanju planirana namjena površina, ostaje turizam. U ovom bloku za planiranu namjenu date su smjernice za komplementarne ugostiteljske objekte, za pružanje usluge smještaja i usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, kuće za iznajmljivanje, turistički apartmani i sobe za iznajmljivanje. U ovom bloku, sa namjenom centralne djelatnosti, dozvoljena je izgradnja i prateće infrastrukture za čuvanje, skladištenje, pakovanje i rukovanje ribom i drugim morskim organizmima i prateći objekti turističkog sadržaja. U morskom akvatorijumu je planirana ribarska luka.

Blok 2 nalazi se u pojasu od 100 m do 1000 m od obale. U područjima van postojećih naselja ovaj prostor je rezervisan isključivo za razvoj turizma, uz poštovanje režima zaštite prostora (očuvanje vrijednih predjela, ambijentalnih cjelina, zaštićenih područja, vrijednih poljoprivrednih površina) i zabranjuje se stanogradnja na područjima izvan naselja, prostor se rezerviše za turistički razvoj. U ovom bloku dozvoljena je izgradnja objekata mješovite namjene u korist razvoja turizma. Kako bi se ispoštovali stečeni uslovi i postojeće stanje, objekti planirani u mješovitoj namjeni su podijeljeni : 60% bruto površine je namijenjeno turizmu, 40% bruto površine je namijenjeno stanovanju.

Blok 3 i Blok 4 - nalaze se u Pojasu od 100 m do 1000 m od obale na lijevoj obali kanala Port Milene u područjima van postojećih naselja je rezervisan isključivo za razvoj turizma. U ovim blokovima dozvoljena je izgradnja objekata mješovite namjene u korist razvoja turizma. Ovi blokovi su planirani kao cjelina koja sadrži objekte hotele, mini hotele, turističke vile, objekte namijenjene uslužnim turističko-ugostiteljskim djelatnostima okružene objektima mješovite namjene. Kako bi se ispoštovali stečeni uslovi i postojeće stanje, objekti planirani u mješovitoj namjeni su podijeljeni kao: 60% bruto površine je namijenjeno turizmu, 40% bruto površine je namijenjeno stanovanju.

Blok 5 i Blok 6 nalaze se pojasu od 100 m do 1000 m od obale na desnoj obali kanala Port Milene i dozvoljena je izgradnja objekata mješovite namjene u korist razvoja turizma. Svaki blok je planiran kao cjelina koja sadrži objekte turizma, okružene mješovitom namjenom. Kako bi se ispoštovali stečeni uslovi i postojeće stanje, objekti planirani u mješovitoj namjeni su podijeljeni kao: 60% bruto površine je namijenjeno turizmu, 40% bruto površine je namijenjeno stanovanju.

Blok 7 nalazi se van pojasa 1000 m od obale i u skladu sa smjernicama PUP-a Ulcinj zahvat plana je definisan za površine naselja. Površine naselja predstavljaju urbana i ruralna naselja i obuhvataju građevinsko područje (izgrađeni i neizgrađeni dio). Građevinskim područjima naselja moguća je izgradnja objekata za stalno stanovanje. U ovom bloku planirane su površine za objekte pejzažne arhitekture javne, ograničene i specijalne namjene.

Blok 8 nalazi se u pojasu objekti pejzažne arhitekture javne namjene (park šuma) ili objekti pejzažne arhitekture specijalne namjene (zaštitni pojasevi).


Revitalizacija kanala Port Milena

Planom je predviđena i revitalizacija kanala Port Milena, povezivanje kanala sa rijekom Bojanom, izmjene u dijelu pristaništa Rt Đerana, odnosno izgradnja ribarske luke i marine kod Rta Đeran i izgradnja privezišta u kanalu Port Milene, izgradnja lukobrana, rekonstrukcija starog mosta, koji je u prethodnom planu planiran da se ruš, izgradnje novog kolsko pješačkog mosta i pješačkog mosta sa biciklističkom stazom koji bi uz planirano uređenja obale kanala (izgradnja daščane promenade - šetališta uz obalu) predstavljali novu atraktivnu komunikaciju Lungo Mare, izgradnje plutajućih pontona ili drvenih pristana, izgradnja kalimera - drvene sojenice za ribare, izgradnja nacionalnog restorana uz očuvanje autentičnog pejzaža rta i kanala sa kalimerama.

Cijela zona kanala Port Milena prostorno je podijeljena na 6 zona (A, B, C, D, E i F). U prvoj zoni A planirana su dva lukobrana, ribarska luka i marina za jahte i glisere (jedrilice). Ribarska luka planira se za 40 vezova. Osim izgradnje ribarske luke predviđaju se i prateći objekti - rashladne komore za čuvanje ribe, ostave za čuvanje alata i ribarske mreže i sl.

Ribarska luka mora biti u blizini samog ulaza u luku (marinu) jer je tu ipak obezbijeđena neka cirkulacija vode sa morem pod uticajem plime i osjeke i pri dejstvu talasa

- Cijeli motorni saobraćaj bi se parkirao u marinu za jahte i glisere i bio bi za njih zabranjen ulaz u kanal. Ulaz bi bio dozvoljen samo za ribare sa malim čamcima i ECO plovnim vozilima i vlasnicima kalimera. Na taj način bi se sačuvao autentični pejzaž kanala i vratili bi izgled kanala sa kalimerama i drvenim pristaništama - plutujućim pontonima - navodi se u dokumentaciji.

Planirano je i šest zona za montažu drvenih pristana duž kanala za vlasnike kalimera i lokalne ribare sa manjim čamcima trećoj, četvrtoj i petoj zoni. Glavni akcenat kanala je izgradnja nacionalnog restorana, koji se planira u petoj zoni, dok je šesta zona označena kao slobodna vodena površina. U drugoj i šestoj zoni nije dozvoljena izgradnja drvenih pristana.

- Ovim planom je poseban akcent dat na planiranje i realizaciju obalnog šetališta - daščane promenade, koja je širine cca 5 metara dužnih koji prati obje obale kanala. Pored promenade planirana je biciklistička staza širine 2,5m. Za ovo šetalište na određenim rastojanjima planirana su i adekvatna proširenja na koja su povezana drvena pristaništa. Drveno pristanište može da je izgrađeno kao plivajuće ili na šipove. Za ovo šetalište neophodno je da se uradi idejni i glavni projekat. Materijal koji će se primjenjivati u realizaciji obalnog šetališta je drvo - ističe se u planu.

Duž kanala predviđeni su veliki parkovi i zone za provođenje slobodnog vremena, koje mogu posjećivati i stanovnici i turisti, koji dolaze svojim barkama ili šetaju uz obalu kanala. Načelno, prostor treba obogatiti adekvatnom parkovskom opremom, napravljenom u drvetu.

- Izgradnja ribarske luke i marine planira se u zoni Rta Đeran i ušća kanala Port Milena u more. Da bi se obezbijedila akvatorija u kojoj će plovila imati dobru zaštitu od dejstva talasa ekstremnih visina neophodno je planirati i izgradnju dva lukobrana - navodi se.

Izgradnja nove luke dio je drugog Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori - MIDAS, koji je započet u junu 2018. godine i trajaće do 2022. godine. Razvojni cilj MIDAS 2 projekta jeste unapređenje konkurentnosti poljoprivrede i ribarstva u Crnoj Gori kroz unapređenje pružanja državne podrške u procesu usklađivanja sa zahtjevima pristupanja EU.

Fizičku infrastrukturu predloženu u okviru projekta čini izgradnja zasebne faze 1 - bazena privezišta za ribarstvo u Ulcinju u području poznatom pod nazivom Velika Plaža. Master plan koji je usvojio MORT predviđa niz ciljnih investicionih parcela za turizam, počev od sjevernog kraja plaže.

- Master plan predviđa širenje i izgradnju obaloutvrde duž kanala sa oko 10 metara na oko 30 metara, sve do kraja rta. Namjera prijedloga jeste da obezbijedi dovoljno plovnih vezova i za ribarska plovila i za plovila za rekreaciju i odmor - navodi se.

U dokumentu koji se nalazi na javnoj raspravi date su dvije varijante izgradnje lukobrana za buduću luku od najmanje 50 vezova.

- U Varijanti A zadržan je glavni lukobran iz postojećeg DSL-a, a samo je dodat sekundarni lukobran koji treba da štiti ulaz u akvatorije ribarske luke i marine od dejstva talasa iz sektora jugoistok jugozapad. U varijanti B je modifikovan pravac pružanja glavnog lukobrana u njegovom završnom dijelu - navodi se u Državnoj studiji.

Kako je već navedeno, MIDAS 2 projekat predlaže izgradnju posebne faze 1 Master plana, koju čini ograđeni bazen na ušću kanala, bagerisan do tri mjesta ispod srednje vrijednosti nivoa mora koji može primiti veća ribarska plovila

- Osnovne namjene površina na prostoru ovog plana su opredijeljene za površine za turizam - hoteli i turističko smještajni sadržaji i komplementarni ugostiteljski objekti za pružanje usluge smještaja i usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića, kuća za iznajmljivanje, turistički apartman i soba za iznajmljivanje; površine za stanovanje srednje gustine, površine za centralne djelatnosti, površine za mješovite namjene, površine saobraćajne infrastrukture, drumski i vodni saobraćaj, površine za pejzažno uređenje i površine kopnenih voda - površinske vode.

(Foto: Unsplash/Refik Mollabeqiri)

Saobraćajna infrastruktura

Prostorno urbanističkim planom Ulcinja predviđena je i izgradanja adekvatne saobraćajne infrastrukture.

- Usljed značaja zone i njenog sadržaja, planirana je izgradnja nastavka Bulevara ka Adi odnosno rekonstrukcija regionalnog puta u bulevar. Planirana mreža predmetnog zahvata se vezuje na ovaj bulevar koji je predmet kontaktnog plana i predstavlja primarnu saobraćajnicu za čitavu zonu. Mreža sekundarnih saobraćajnica unutar kompleksa prilagođena je kontaktnim planovima kao i planiranoj namjeni. Tako je zona Solane sa predmetnim zahvatom povezana mostom preko kanala.

Interne-unutaršnje saobraćajnice projektovane su tako da zadovolje potrebe svih objekata i sadržaja pojedinačno, a i grupno po užim cjelinama (uslovno blokovima) uz minimalno okupiranje slobodnih površina saobraćajnom infrastrukturom. Na ovaj način je ostvarena mreža saobraćajnica koja omogućava dostupnost svakoj parceli. Sve projektovane ulice su za dvosmjerni saobraćaj sa dvije kolovozne trake, sa obostranim pješačkim stazama.

Kroz čitavu predmetnu zonu, paralelno sa kanalom planirana je pješačko biciklistička staza kao sastavni dio profila saobraćajnice za kolski saobraćaj.

- Sve ulice unutar kompleksa su pod režimom dvosmjernog kretanja vozila, sa zabranom parkiranja na kolovoznoj traci. Parkiranje je dozvoljeno samo na za to posebno urađenim i obilježenim površinama. Sve saobraćajnice moraju biti označene, regulisane saobraćajnom signalizacijom. Ukrštanje unutrašnjih saobraćajnica regulisati odgovarajućom horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom uz određivanje prava prvenstva. Brzinu kretanja vozilima ograničiti na 40 km/h unutar cijelog zahvata na ulaznim krakovima - navodi se.

Parkiranje u zoni zahvata plana rješavano je u funkciji planiranih namjena pojedinačno. Teži se da svaki korisnik svoje potrebe sa parkiranjem rješava u okviru svoje građevinske parcele

- S obzirom na namjenu površina, plan je urađen tako da se broj automobila i operativnih saobraćajnih površina svede na mogući funkcionalni minimum. Zbog toga se preporučuje rješavanje problema parkiranja podzemnim ili nadzemnim garažama u jednom ili više podzemnih nivoa zavisno od potrebe na pojedinačnim lokacijama.
Kao normativ za potreban broj parking mjesta, koristiti ona predložen PUP-om Ulcinja - stoji u dokumentaciji.

Ovim planom je prihvaćen i razrađen princip da svaki objekat koji se gradi treba da zadovolji svoje potrebe sa parkiranjem vozila na parceli na kojoj se objekat gradi - ispod ili pored objekta ili u neposrednoj blizini - u manjoj cjelini.

PUP-om je planirana i biciklisticka trasa duž regionalnog puta Ulcinj - Ada, koja praktično postaje gradska saobraćajnica. Ova staza se povezuje sa planiranim biciklističkim stazama duž kanala.

- Na ovaj način povezuje se predmetni zahvat sa gradom Ulcinjom, kao i sa Adom i ovim vidom saobraćaja.
Biciklističke staze su takođe povezane sa PUP-om planiranom mrežom biciklističkih staza kroz park šumu Pinješ, kojima će se Stari grad povezati sa predmetnim zahvatom.

Kada je riječ o pješačkom saobraćaju, trotoari su predviđeni uz saobraćajnice. Planirana je veza sa novom pješačkom komunikacijom Lungo Mare predviđenom PUP-om. Autobuski prevoz će se i dalje odvijati regionalnim putem. Pozicije BUS stajališta potrebno je definisati u dogovoru sa lokalnim Sekretarijatom za saobraćaj. Stajališta planirati kao izdvojene niše. Potrebno je obezbjediti i nadstrešnice za putnike sa drugom pratećom opremom.

Planom je predviđena i izgradnja adekvatne elektro-energetske, hidrotehničke i pejzažne infrastrukture, kao i postavljanje telekomunikacionih instalacija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.