NavMenu

Uspješan let prototipa aviona Flying V - Revolucija u avio-industriji (VIDEO)

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.09.2020. 07:35
Komentari
Podeli
(Foto: Walter46/Pixabay)
Prototip energetski efikasnog aviona budućnosti, nazvan "Flying V" zbog svog dizajna u obliku latiničnog slova V, prvi put je uspješno obavio let, saopštila je danas holandska avio-kompanija KLM (Royal Dutch Airlines) koja navodi da ta letjelica predstavlja revoluciju u avio-industriji.

Flying V je rezultat godišnje saradnje Tehnološkog univerziteta u Delftu i holandske avio-kompanije KLM, a projektu se priključio i proizvođač aviona Airbas.

KLM i Tehnološki univerzitet u Delftu navode da je Flying V najrevolucionarnija promjena u vazduhoplovstvu još od uvođenja mlaznog motora.

Kako je saopšteno, let probnog modela ovog ultra-modernog aviona trajao je oko nekih minuta oko vojnog aerodroma u Fasbergu u Njemačkoj, odakle je Flying V juče uspješno poletio i sletio.

Avion je dizajniran tako da se putničke kabine, prtljažnik i rezervoari za gorivo nalaze u krilima, stvarajući tako poboljšani aerodinamički oblik. Trup i krila letjelice integrisani su u V oblik, kome avion budućnosti i duguje ime.

Prema proračunima, Flying V će trošiti 20% manje goriva od današnjih energetski najefikasnijih letjelica, poput Airbas A350 aviona. Nova letjelica budućnosti biće namijenjena dugolinijskim letovima.

Dizajniranje potpuno drugačijeg aviona od svih dosadašnjih nosilo je sa sobom mnoge izazove, prije svega, kako napraviti potpuno drugačiji avion koji će ujedno moći da koristi postojeće aerodrome.

Inženjeri su zato pazili da raspon krila novog modela bude isti kao i kod već korišćenih, a čak i tako Flying V ima kapacitet od 314 putnika i 160 kubnih metara prtljažnog protora, kao i savremeni Airbus A350.

Sledeći korak je Flying V let na bio-gorivo.

Prema predviđanjima Flying V avion će prve putnike prevoziti između 2035. i 2040. godine.

Povodom uspješnog probnog leta, generalni direktor KLM-a Piter Elbers je rekao da su nedavni događaji izazvani pandemijom korona virusa još jasnije pokazali da vazduhoplovna industrija mora postati održivija, a da KLM želi da i dalje doprinosi tome.

- To što se avio-industrija nalazi u vrlo izazovnim vremenima ne znači da će KLM odustati od podrške ovom projektu - kaže Elbers.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.