Izvor: Balkan Green Energy News | Utorak, 01.09.2020.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grčka kompanija OET uz pomoć nanotehnologije proizvodi savitljive, štampane solarne panele

(Foto: YouTube/screenshot)
Fotonaponske ćelije treće generacije su tanke, lagane i poluprovidne, a dolaze u više boja. Štaviše, nanotehnologija omogućava štampanje savitljivih solarnih panela s bezbroj primena.

S debljinom manjom od milimetra i masom ispod 500 grama po kvadratnom metru, fleksibilni fotonaponski moduli su nova generacija materijala i imaju široku primjenu, a mogu da se kombinuju s građevinskim materijalima. Nanotehnologija je omogućila da se tim uređajima, koji se proizvode putem trodimenzionalne štampe, može podešavati veličina i izgled. Oni mogu da pokriju mnogo veće površine nego statične i masivne varijante, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News.

Organic Electronic Technologies ili OET, koji potiče s Aristotelovog univerziteta u Solunu, jedina je kompanija aktivna u ovoj oblasti u Grčkoj i jedna od malo njih uopšte. Solarne ćelije treće generacije su poluprovodne i prave se u više boja.

Fotonaponske ploče su uglavnom za fasade, ali na tržište dolaze i drugi standardizovani proizvodi. Štampani paneli mogu da se savijaju i sklapaju, tako da su mogućnosti brojne.

Kompanija ističe da je nova tehnologija u skladu s novinama u zakonodavstvu Evropske unije u oblasti unapređivanja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Organske fotonaponske (OPV) solarne ćelije mogu da pokriju staklenike i da se koriste u sistemima za grejanje i hlađenje.

OET ne poriče da su pomenuta rješenja još uvek skupa, ali izražava optimizam da će rast proizvodnje dovesti do pada cijena. Savitljivi solarni paneli se za sada upotrebljavaju za pilot-projekte. Ti nanotehnološki materijali mogu da se recikliraju.

Opština Neapoli-Sikjes u Solunu nedavno je postavila prvo pametno autobusko stajalište s krovom opremljenim ovom tehnologijom. Korisnici na tom mestu mogu da pune mobilne uređaje. U toku je studija o mogućnostima uvođenja više takvih objekata.

Firmine organske LED sijalice osvjetljavaju stanicu. Među opcijama su WiFi ruteri i displeji sa vremenskom prognozom i vremenom prolaska vozila javnog prevoza.

OET-ova nanotehnologija uključuje solarne panele na suncobranu na ležaljci, zajedno s malim frižiderom, kao i energetski autonomni portabl frižider i zamrzivač.

U jednom projektu, firma je opremila Fiatov automobil krovnim fotonaponskim sistemom. OPV sistemi čak mogu da se ugrade u odeću radi proizvodnje struje i grijanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.