NavMenu

Dodatni radovi na auto-putu mogli bi da koštaju oko 22 mil EUR

Izvor: Vijesti Utorak, 01.09.2020. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Novi naknadni radovi na auto-putu mogli bi koštati još do 22 mil EUR, a preostali radovi teško mogu biti završeni do juna naredne godine, procijenio je izvor Vijesti uključen u realizaciju ovog projekta.

Iz Ministarstva saobraćaja i kabineta predsjednika Vlade Duška Markovića od 6. avgusta ne odgovaraju na pitanja Vijesti o dodatnim troškovima i novim rokovima završetka radova, o čemu već četiri mjeseci pregovaraju sa izvođačem radova - kineskom kompanijom CRBC.

Novi aneks ugovora sa CRBC oko trećeg roka za završetak radova i "dodatnih troškova", prema informacijama Vijesti, ostavljen je "za poslije izbora". Aneks ugovora bi trebalo da se potpiše do kraja septembra, jer je 30. septembar sadašnji rok za završetak radova.

S obzirom na to da je sadašnja vladajuća koalicija izgubila izbore, teoretski nova Vlada bi mogla biti i izabrana do kraja septembra pa bi ona razmatrala aneks. Ako bude žalbi i tužbi nove opozicije na formiranje vlasti, izbor vlade bi mogao biti odlagan do novembra.

- CRBC se u svojim zahtjevima za dodatnim radovima poziva na to da je zbog netačnih podataka koje je dobio od crnogorske strane još dok je ministar bio Ivan Brajović, kao što su geološke podloge i karakteristike terena, imali vanredne rashode i da su određene poslove morali da rade dva puta. Dio tih zahtjeva se pokazuje kao opravdan. Osnovnim ugovorom je predviđeno da naknadni i dodati radovi mogu iznositi do 10% osnovnog ugovora što bi bilo 80 mil EUR. Sadašnjim tumačenjem Ministarstva, izgradnja elektromreža, koju su zaboravili da unesu u osnovni ugovor a koja će koštati 38,3 mil EUR, ne računa se kao dodatni poslovi jer su je ugovorili sa Monteputem i CGES-om. Tako da dosadašnji uknjiženi dodatni radovi sa oko 50 miliona ostavljaju prostor da mogu ubaciti nove dodatne radove do granice predviđene osnovnim ugovorom - kazao je sagovornik Vijesti.

On ukazuje da je moguće da bude potpisan novi aneks ugovora sa CRBC, a da kineska kompanija cijeli posao prebaci na neku domaći kompaniju, kao što je urađeno sa petljom Smokovac gdje sve poslove radi podgorički Bemax.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu ove godine u Skupštini kazao da auto-put neće biti završen ni do 30. septembra, već do juna naredne godine. Prethodni rok za završetak one najveće crnogorske investicije bio je 11. maj prošle godine. Sa novim rokom kašnjenje će biti duže od dvije godine. Prema osnovnom ugovoru, gradnja 41 kilometra auto-puta trebalo je da košta 809 mil EUR. Suma svih dodatnih radova će preći 100 miliona, sa iznosima kamata na kredit, kursnim razlikama i ostalim troškovima, konačna cijena bi mogla biti 1,3 mlrd EUR.

Iz CRBC su ranije kazali Vijestima da su prvo produženje roka uslovili neophodni radovi kao što su petlja Smokovac, snabdijevanje vodom i trajno napajanje strujom auto-puta. Međutim, ni petlja ni ovi drugi "naknadni radovi" neće biti završeni do predviđenog roka 30. septembra.

Ozbiljniji građevinski radovi na crnogorskom auto-putu počeli su tek godinu nakon zvaničnog početka radova zbog nepotpune dokumentacije za izradu projekta.

Prema ugovoru, Vlada je imala pravo da od izvođača naplati penale zbog prvog kašnjenja, ali to nije uradila, čime je priznala svoju krivicu. Ni novim aneksom ugovora neće biti penala na štetu CRBC, već će im biti plaćeno za vanredne troškove. Zbog dosadašnjih propusta na ovom projektu niko nije odgovarao.

Predsjednik Vlade u odlasku Duško Marković je u toku izborne kampanje kazao da će naredne godine početi izgradnja nove dionice auto-puta od Meteševa do Andrijevice. Međutim, zbog viskog javnog duga koji dostiže 90% BDP-a, ova investicija neće biti moguća u naredne tri godine, što je i navedeno u dokumentima njegove Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.