NavMenu

Cijena maline dobra, ali loša godina - Od Opštine Berane subvencije do 5.000 EUR

Izvor: Radio Berane Ponedjeljak, 31.08.2020. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: Lance Grandahl/unsplash)
Iako je cijena maline ove godine značajno veća, prinosi su neuporedivo manji nego prethodnih sezona, što je brojne malinare stavilo u tešku poziciju.

Porodica Bubanja koja u istoimenom selu ima svoj malinjak, kaže da je loša godina, ali da su zahvaljujući dobroj cijeni i subveniciji koju Opština Berane daje ipak uspjeli da "izvuku" sezonu.

- Već par godina gajimo maline, i ovo je jedna od najlošijih sezona. Ako je poredimo sa prošlogodišnjom, možemo reći da je rod višestruko umanjen. Ipak, dobra strana je što je otkup organizovan, a otkupna cijena konačno dobra. Ove godine prvi put smo se prijavili za subvencije, što je dodatna pomoć jer ćemo tim prihodom uspjeti da pokrijemo troškove transporta malin - kažu za portal Radio Berane Dragoslav i Rajka Bubanja.

Opština Berane i ove godine subvencionira malinare, a u tu svrhu agrobudžetom opredijeljeno je do 5.000 EUR.

- Svi proizvođači koji su se prijavili ostvariće pravo na subvenciju, koja iznosi 10 centi po kilogramu. Obzirom da je berba maline još uvijek u toku, jer postoje različite sorte maline koje kasnije rađaju, ne možemo precizno znati koji novčani iznos će biti uplaćen proizvođačima. Sve zavisi od količine malina koje oni uberu na svojim imanjima - objašnjava sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Opštine Berane Božidar Premović.

Na teritoriji opštine Berane registovano je 27 proizvođača maline, a mnogi od njih kažu da odavno nisu imali slabiju godinu. Među njima je i Mirka Dević, čija porodica u beranskom selu Rovca uzgaja maline.

- Ove godine smo imali jako malo malina, tako da se nismo ni prijavljivali za subvencije na koje imamo pravo. Prihod po tom osnovu bio bi zanemarljivo mali, pa nismo aplicirali za tu vrstu pomoći - kaže ona.

Kako je kazao Premović na teritoriji opštine Berane među poljoprivrednicima koji se bave uzgojem malina nema onih koji su registovali proizvodnju organskih malina, tako da je agrobudžetom predviđena samo jedna otkupna cijena maline.

Prema njegovim najavama isplate subvencija biće po završetku berbe, tačnije u toku septembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.