NavMenu

Prihvaćen zahtjev Luke Bar - Kamenolom na Volujici dat u koncesiju na 30 godina, ukupna naknada 1,78 mil EUR

Izvor: eKapija Nedjelja, 30.08.2020. 14:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore prihvatila je zahtjev Luke Bar za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena ležišta Volujica, isključenjem javnog nadmetanja. Kako je saopšteno, Vlada je donijela odluku o dodjeli koncesije i prihvatila pripadajući ugovor.

- Koncesija se dodjeljuje na 30 godina, a ukupna koncesiona naknada iznosi 1.787.138 EUR. Koncesionar će za period od 16 kalendarskih godina eksploatacije, od 1. januara 2022. do 31. decembra 2037. platiti stalni dio koncesione naknade za eksploataciju T-G kamena u ukupnom iznosu od 2.718.360 EUR - navodi se u saopštenju.


U dopisu koji je bio poslat Vladi, pored nacionalno-bezbjednosnih razloga, Luka Bar je navela da bi eventualno uvođenje koncesionara kamena u lučki prostor predstavljalo "otežavajuću okolnost i za realizaciju lučkih razvojnih projekata, poput trajne sanacije sjeverne padine brda Volujica".

- A sve u cilju zaštite infrastrukturnih i suprastrukturnih objekata koji se nalaze u podnožju brda - navode iz Luke Bar.

U pitanju su glavna lučka drumska saobraćajnica III - III koja se proteže podnožjem Volujice, rezervoar za bazno ulje u vlasništvu Luka Bar AD i dva rezervoara za lužinu u vlasništvu Kombinata aluminijuma iz Podgorice. Ne bez značaja je i dobijanje nove zone, površine 7,8 ha za pretovar i skladištenje suvih rasutih tereta.

Takođe, Luka Bar smatra da bi se realizacijom predmetnih eksploatacionih radova dobile površine za razvoj razvoj terminala u skladu sa Prostornim planom.

Brdo Volujica veoma je bogato građevinskim kamenom, pa su eksploatacione rezerve procijenjene na 8,99 miliona kubnih metara.

U Elaboratu se procjenjuje da bi kamen sa Volujice bio dobar agregat za izradu betona, podloga za puteve, tucanika za zastor željezničkih pruga i lomljenog kamena za gruba zidanja u niskogradnji i hidrogradnji, uključujući i lukobrane.

Takođe, navodi se da je kamen sa ovog područja jedan od kvalitetnijih, uzimajući u obzir cijelu Crnu Goru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.