NavMenu

Do kraja godine prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori - Projekat vrijedan više od milion eura

Izvor: Cafe Del Montenegro Petak, 28.08.2020. 12:18
Komentari
Podeli
Do kraja godine će u Kliničkom centru biti otvorena prva automatizovana laboratorija u Crnoj Gori, vrijedna više od milion eura, rekao je za pordal CdM Jevto Eraković, direktor te zdravstvene ustanove.

- Na automatizovan način će se vršiti laboratorijska dijagnostika, sa još većom preciznošću. Imaće kapacitet i tri puta veći nego što su potrebe Kliničkog centra - ističe direktor KCCG-a.

Još jedan veoma značajan projeka, istakao je Eraković, jeste digitalizacija.

- Uskoro će radiolozi od kuće moći da čitaju nalaze skenera, magneta, svega što se radi u Kliničkom centru. Doktor neće morati da bude direktno tu, već će na njihove digitalne platforme stizati snimci, a oni će moći da ih očitavaju ma gdje bili u tom trenutku - naglašava sagovornik CdM-a.

Zdravstevni sistem, dodaje, ostaje jedan od stubova države. Projekte koje su započeli će i realizovati.

Eraković za CdM kaže da je ponosan što građani imaju veliko povjerenje u zdravstveni sistem i Klinički centar.

Skoro 80% građana Crne Gore smatra da su ljekari i zaposleni u KCCG ključni u očuvanju zdravlja građana Crne Gore, dok nešto oko 70% ispitanika misli da crnogorski ljekari i medicinsko osoblje KCCG, prate svjetske preporuke u liječenju i sposobni su da se izbore sa svim problemima. U istom procentu ispitanici smatraju da su ljekari i zaposleni u KCCG najzaslužniji za dobre rezultate u borbi protiv koronavirusa, zaključci su istraživanja koje je IPSOS
sproveo o Stavovma građana prema dobrovoljnom davanju krvi i povjerenja u Zavod za trasnfuziju krvi i KCCG.

- Istraživanje je pokazalo da smo na pravom putu. To prepoznaju kolege iz okruženja, kolege i zaposleni u Kliničkom centru i građani. Ovo nas povjerenje obavezuje. Nastavljamo dalje putem koji smo definisali. A definisali smo strateške planove razvoja KC-a, da radimo još bolje i tako čuvamo zdalravlje naših građana. Primarni cilj je da KC bude regionalni centar, i u mnogim segmentima to već jesmo. Idemo dalje. Da budemo još bolji i da kao zdravstveni sistem budemo snaga ove zemlje - zaključio je Eraković u razgovoru za CdM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.