NavMenu

Zdravstveni resor jedini u potpunosti spreman za implementaciju nove lične karte - Platforma eZdravlje sa osam servisa među najboljima u Evropi

Izvor: Dnevne novine Petak, 28.08.2020. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore prvi je u državnoj i javnoj upravi, još prije tri godine, počeo sa digitalnom transformacijom zahvaljujući čemu je zdravstveni resor jedini u državi koji je u potpunosti spreman za implementaciju nacionalnog identifikacionog dokumenta (nova lična karta) i njegovu punu upotrebu, kazao je za Dnevne novine direktor Fonda Sead Čirgić.

Platforma eZdravlje, ističe, uvrštena je među osam najboljih po mišljenju Direktorata za informatiku Evropske komisije za prošlu godinu.

- Platforma eZdravlje omogućila je izbjegavanje više od pola miliona kontakata između pacijenata i zdravstvenog osoblja od početka epidemije, čime smo značajno uticali na sprečavanje širenja covid infekcije - naglasio je Čirgić.

Portal eZdravlje prepoznat je, kaže, ne samo u regionu nego i od EU, i do sada ima ukupno osam elektronskih servisa, kreiranih da omoguće osiguranicima lakši pristup sistemu zdravstvene zaštite i olakšaju rad medicinskom osoblju.

- Zahvaljujući aktivnostima Fonda na razvoju informacionih tehnologija zdravstveni resor jedini je u državi koji je u potpunosti spreman za implementaciju Nacionalnog identifikacionog dokumenta (nova lična karta) i njegovu punu upotrebu - tvrdi Čirgić.

Unapređenje sistema zdravstva

Fond je, ističe, jedna od najznačajnijih institucija ne samo u sistemu zdravstva već i u državi, jer ima javna ovlašćenja za finansiranje zdravstvene zaštite i drugih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Obavezno zdravstveno osiguranje, pojašnjava, jedan je od najvažnijih segmenata sistema socijalnog osiguranja svake države s obzirom da obezbjeđuje prava koja se odnose na zdravlje građana i predstavlja stub socijalne sigurnosti građana, koja je Ustavom zagarantovana.

Unapređenje sistema zdravstva jedan je od najvažnijih izazova koji stoje pred svakom modernom državom, a za Fond je, ističe Čirgić, jedino mjerilo uspješnosti, zadovoljan građanin, odnosno osiguranik.

- Ključnim postignućima u proteklom periodu izdvojio bih povećanje budžeta i težnju da se promijeni način finansiranja javnih zdravstvenih ustanova. Najviše pažnje smo posvetili da informacijama i analizama koje je sačinio Fond pokažemo Vladi i Ministarstvu finansija da postoji nesklad između potreba zdravstvenog sistema i sredstava koja se opredjeljuju kroz budžet Fonda, te da je neophodno povećati izdvajanja za zdravstvo, kako bi se sistem zdravstva u javnom sektoru ojačao i unaprijedio i kako bi se riješili brojni problemi koji su svakodnevno ometali njegovo funkcionisanje - istakao je Čirgić.

Jedan od važnijih dokumenata je, objašnjava, plan sanacije finansija zdravstvenog sistema iz decembra 2016. godine, koji je sadržavao analizu postojećeg stanja i predloge mjera i aktivnosti za prevazilaženje finansijskih teškoća i uspostavljanje finansijske održivosti zdravstvenog sistema.

- Brojnim informacijama i analizama, koje je sačinio Fond, a koje su poslužile kao argumentacija, uticao sam da se promijeni pristup i način razmišljanja o zdravstvenom sistemu u pogledu finansijske podrške i to je postignuto. Povećanjem budžeta stvorili smo uslove za promjenu modela finansiranja javnih zdravstvenih ustanova na osnovu učinka i uspostavljanju procesa ugovaranja i kupovine zdravstvenih usluga, što je osnovna uloga Fonda definisana Zakonom o zdravstvenom osiguranju - naglasio je Čirgić.

Intenzivno su, dodaje, radili na uspostavljanju novog modela evidentiranja i plaćanja zdravstvenih usluga akutnog bolničkog liječenja po dijagnostički srodnim grupama (DRG).

- Prednosti DRG modela su što obezbjeđuje veću transparentnost u finansiranju i pruža mogućnost međusobnog poređenja efikasnosti bolnica, a takođe i efikasnosti organizacionih jedinica unutar bolnica, te identifikovanje rentabilnih i nerentabilnih bolnica/odjeljenja i na taj način pruža dobru osnovu za donošenje kvalitetnih odluka menadžmenta zdravstvenog sistema. Promjenu modela finansiranja vidimo kao ključnu za stvaranje funkcionalnog, fleksibilnog i efikasnog zdravstvenog sistema - kazao je Čirgić.

Podrška investicijama

U proteklom periodu obezbijedili su, kaže, i punu podršku osiguranicima u ostvarivanju zdravstvene zaštite i drugih prava iz zdravstvenog osiguranja vodeći računa o najosjetljivijim kategorijama osiguranih lica, prije svega djeci, hroničnim bolesnicima, osobama sa invaliditetom i trajnim medicinskim stanjima, kako bi im se omogućio kvalitetniji život.

- Posebno bih istakao da smo kao prioritet dali liječenju djece. Dogovorili smo sa Dječjom bolnicom i udruženjima roditelja djece oboljele od najtežih oblika bolesti, kao i rijetkih bolesti da se djeca liječe u referentnim centrima na predlog doktora, ne ograničavajući njihovo pravo na liječenje na ugovorne ustanove. Potpisan je i ugovor za liječenje urođenih srčanih mana kod djece u jednoj od referentnih ustanova, bolnici San Donato u Italiji. Proširena su prava na korišćenje specijalizovane medicinske rehabilitacije, proširena je lista dijagnoza za medicinsku rehabilitaciju, posebno za djecu do 18 godina; proširena je Lista medicinsko tehničkih pomagala, odobrena su nova pomagala za lica oboljela od šećerne bolesti (insulinska pumpa za sva oboljela lica bez ograničenja na godine, uređaj i senzori za mjerenje kontrole šećera u krvi za djecu do 18 godina); inhalatori za oboljele od cistične fibroze, pomagala za slijepa lica i drugo - istakao je Čirgić.

Fond je, kako je rekao, učestvovao u gotovo svim investicijama u javno zdravstvene ustanove za unapređenje rada ljekara i stvaranja boljih uslova za liječenja osiguranika.

- Pomenuću samo Dječju bolnicu, Stomatološku polikliniku, Internu kliniku KCCG i mnoge druge - kazao je Čirgić.

Značajno su, kaže, unaprijedili i proces rada u Fondu i zdravstvenim ustanovama kroz informatičku podršku.

- Realizovan je projekat online zakazivanja kod izabranog doktora, razvijena informatička podrška za projekat Ministarstva zdravlja centralno zakazivanje specijalističkih pregleda u KCCG i opštim bolnicama. Efekti od ovih projekata su veći komfor za pacijenta, manje gužve u čekaonicama, kao i smanjenje putnih troškova osiguranika u vezi sa ostvarivanjem zdravstvene zaštite van mjesta prebivališta - tvrdi Čirgić.

Realizovan je, dodaje, i projekat uvođenja laboratorijskog informacionog sistema u svim domovima zdravlja i opštim bolnicama, čime je omogućen automatski prenos rezultata analiza iz laboratorijskog aparata u sistem domova zdravlja i opštih bolnica.

- Ažurirana je baza osiguranika Fonda i uspostavljena je potpuna automatska sinhronizacija sa Centralnim registrom obveznika i osiguranika u Poreskoj upravi. Postignuti efekti i benefiti koje osjećaju pacijenti, u prvom redu ogledaju se u oslobađanju slobodnih mjesta za registraciju kod izabranog doktora. Tačni podaci u bazi osiguranika uslov su za dalje planiranje i upravljanje sistemom - naglašava Čirgić.

Digitalni recepti i ukidanje ovjere knjižice

Prethodni period, kaže, obilježilo je i isključivanje štampane verzije recepta i digitalno potpisivanje recepata, zatim ukidanje ovjere zdravstvene knjižice, odnosno uvođenje elektronske ovjere koje je donijelo veliko olakšanje građanima, bez dalje potrebe dolaska u područne jedinice i filjale Fonda radi fizičke ovjere, kao i standardizacija u oblasti ITFond je sa uspjehom realizovao projekat uvođenja i implementacije standarda ISO:9001 i ISO:27001 za kontrolu integrisanog sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti informacija u sektoru za Informacione tehnologije (IT) Fonda.

- Obezbijedili smo javnost rada i transparentnost, uz poštovanje principa zakonitosti, profesionalnosti i etičkog kodeksa. Omogućili smo građanima, s obzirom da Fond upravlja sredstvima osiguranika koji trebaju da znaju kako se troši njihov novac, da imaju uvid u sva izvršena plaćanja Fonda i u zadnjih četiri godine nedjeljno na svom sajtu objavljujemo sva izvršena plaćanja - kazao je Čirgić.

Uspostavili su dobru saradnju sa ljekarima i nevladinim organizacijama, kojima je Fond širom otvorio vrata za sve inicijative, od kojih su mnoge prihvaćene, za unapeđenje zdravstvenog sistema i većeg obima prava osiguranika.

- Unaprijedili smo efikasnost rada. Fond sa svim PJ i filijalama na današnji dan ima 191 zaposlenog što je nivo izvršilaca iz 2006.godine, manje troškove poslovanja i manji broj službenih vozila. Ovo su samo neke činjenice za koje smatramo da su uticale na unapređenje zdravstvenog sistema i boljem položaju osiguranika u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja - zaključio je Čirgić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.