NavMenu

Koncesija za eksploataciju kamena sa nalazišta Velji Zabio najvjerovatnije firmi Euromix beton - Kompanija planira investicije vrijedne 3,67 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.08.2020. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: Salienko Evgenii/shutterstock.com)
Na oglas za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i ekspolataciju pojave mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na nalazištu Velji Zabio u Baru stigle su dvije ponude, pri čemu je samo jedna ocijenjena kao ispravna, saopšteno je iz Ministartsva ekonomije.

Naime, balgovremene ponude poslali su Euromix beton iz Bara i konzorcijum VIB Beton-Tošković-Kolašin, pri čemu je, kako se može vidjeti u objavljenom dokumentu, druga ponuda bila neispravna, te stoga nije otvarana.

Ponuda Euromix betona ocijenjena je kao ispravna u dodijeljeno joj je 100 bodova, navodi se u objavljenom dokumentu.

Ležište tehničko-građevinskog kamena Velji Zabio se, na osnovu postojećih karakteristika i očekivanih uslova eksploatacije svrstava u treću grupu geogenih ležišta (G3).

- Po tom osnovu procentni iznos za obračun minimalne početne koncesione naknade iznosi 7% od tržišne vrijednosti bilansnih i ekspoloatacionih reervi tehničko-građevinskog kamena, odnosno ukupnog tržišnog proizvoda, za koncesioni period za eksploataciju od 29 godina. Ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknadde ponuđača iznosi 8,75% - stoji u dokumentu.

Kako je utvrđeno, bilansne rezerve tehničko-građevinskog kamena ležišta Velji zabio iznose 7.415.500 m3 č.s.m. Prema minimalnom godišnjem kapacitetu od 20.000 m3 č.s.m za period od 29 godina otkopalo bi se 580.000 m3 tehničko-građevinskog kamena. Od 20.000 m3 č.s.m na godišnjem nivou u procesu dalje obrade sirovine dobilo bi se 30.000 m3 agregata različitih frakcija, što bi za vrijeme trajanja koncesije iznosilo 870.000 m3 tržišnog proiuzvoda. Ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje preduzeća Eurmix beton je 52.000 m3 č.s.m tehničko-građevinskog kamena.

Ova kompanija dostavila je i listu 868 referenci u vezi isporučivanja i proizvodnje betona, agregata, jalovine, mješavine, asfalta, lomljenog kamena i blokova - navodi se u dokumentu. Utvrđeno je i da ponuđač raspolaže opremom i mehanizacijom za vršenje djelatnosti eksploatacije mineralnih sirovina.

- U svom poslovnom planu Euromix beton ističe da ima ozbiljnu namjeru da na odgovoran i dugoročno održiv način pristupi realizaciji koncesije za eksploataciju mineralne sirovine sa ležišta Velji Zabio u Baru, navodeći kako već ima iskustva kao koncesionar u eksploataciji tehničko-građevinskog kamena i uz činjenicu da posjeduje fabriku betona, asfalta, te fabriku za proizvodnju i nadogradnju za auto-beton miksera i kipera - piše u objavljenom dokumentu.

Poslovni plan kompanije zasniva se na na namjeri da tokom 30 godina, koliko će trajati koncesija, investira ukupno 3,67 mil EUR i uz 107 postojećih zaposli 56 novih radnika. Kada je riječ o tehničkim kapacitetima neophodnih za obavljanje tehničko-tehnološkog procesa eksploatacije, kompanija ima najmeru da upotrijebi objekte, postrojenja mehanizaciju i opremu koje ima u svom vlasništvu u vrijednosti preko 1,25 mil EUR.

- Kroz poslovni plan uviđa se da je cilj realizacije koncesije usmjeren na plasiranje mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena kao finalnog proizvoda na domaće tržište, međuproizvoda/sirovine u proizvodnju betona, asfalta i građevinskog lijepka, te izvoznog proizvoda, pri čemu se razmatra mogućnost kupovine broda za rasute terete koji bi bio angažovan na transportu agregata iz Crne Gore na inostrana tržišta - ističe se u dokumentaciji.

Samim tim, obezbijediće se višestruka korist u ekonomskom smislu, na lokalnom i državnom niovu, prije svega kroz valorizaciju resursa uz stvaranje veće dodate vrijednosti proizvoda uz povećanje proizvodnje i izvoza i zapošljavanje nove radne snage.

Na osnovu ovog projekta država će, kako se navodi, obezbijediti prihod po osnovu PDV-a, prihod od koncesione naknade prihod od poreza i doprinosa po osnovu novih radnika.

Kompanija planira i otvaranje pogona za proizvodnju građevinskog lijepka koji predviđa zaposlenje još pet radnika. Takođe, nabavka broda povući će sa sobom zaposlenje posade od sedam članova.

- Na polju kontrole kvaliteta kamenih agregata kompanija planira da investira u izgradnju i razvoj sopstvene laboratorije za praćenje granulometrijskog sastava i čistoće frakcija, čime će se obezbijediti konstantno uzorkovanje i ispitivanje frakcija i predupredijediti bilo kakva mogućnost odstupanja u kvalitetu materijala koji se isporučuje krajnjem korisniku - navodi se u planu.

Kompanija ima u planu i da preduzme niz aktivnosti na polju kontrole kvaliteta i zaštite životne sredine uz primjenu mjera enrgetske efikansosti. U tom cilji standardizovaće poslovne i tehnološke procese, sa posebnim akcentom na implementaciju standarda ISO 14001, koji se ondosi na zaštitu životne sredine.

Tokom trajanja eksploatacije kompanija planira i da redovno sprovodi aktivnosti na rekultivaciji istražno-eksploatacionog prostora, kako bi se navedeni prostor doveo u priordno i ljepše stanje.

- Značajno je napomenuti i da ponuđač na bazi dosadašnjih aktivnosti posjeduje i značajnu mrežu klijenata, što predstavlja prednost u procesu valorizacije koncesije za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na lokalitetu Velji Zabio - zaključuje se u dokumentaciji.

Iz Ministarstva ekonomije ističu da u roku od 15 dana od objavljivanja rang liste, ponuđači imaju pravo da podnesu prigovor Komisiji za koncesije Vlade Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.