NavMenu

CEDIS priprema investicione projekte vrijedne 1,5 mil EUR - Za izgradnju trafostanica u Podgorici 710.000 EUR

Izvor: Mina Utorak, 25.08.2020. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chanwangrong/shutterstock.com)Ilustracija
Korisnici elektrodistributivnog sistema u julu su preuzeli ukupno 206,61 milion kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 16% manje u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su rekli da je u opštinama Budva, Bar i Ulcinj zabilježen pad preuzete energije od 39% u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom jula prošle godine.

- Najviše električne energije, oko 41%, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja - navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 383,75 hiljada brojila ili 94% od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99%.

- Ekipe Sektora za održavanje su u julu 1,76 hiljada puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 270,13 hiljada EUR - navodi se u saopštenju.

Na nivou sekundarne mreže u pripremnoj fazi su 24 investiciona projekta, čija je planirana vrijednost oko 1,5 mil EUR, od čega će značajan dio, odnosno oko 710.000 EUR, biti izdvojen za izgradnju trafostanica naponskog nivoa 10/0.4 kV na području Podgorice.

- Tokom prethodnog mjeseca završeni su radovi na niskonaponskoj mreži u rožajskoj opštini vrijedni oko 33.000 EUR. U toku su radovi na uklapanju trafostanice 10/0.4 kV Voljevac u Rožajama i rekonstrukcija niskonaponske mreže u bjelopoljskom selu Donja Lovnica, za šta je izdvojeno oko 105.000 EUR - rekli su iz CEDIS-a.

Na distributivnu mrežu je tokom jula priključeno 491 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno skoro 1,4 hiljade novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 329 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 408.000 korisnika na području Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.