NavMenu

Crnogorska ekonomija će ove godine imati značajan pad - Najugroženiji turizam i saobraćaj

Izvor: kodex.me Ponedjeljak, 24.08.2020. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Crnogorska ekonomija će ove godine imati značajan pad ali bi već naredne mogla da se vrati na stare staze rasta, rekao je za Novu M predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. Kako je istakao, država je kroz tri paketa ekonomskim mjera pomogla privredu i građane, te je nerealno sada govoriti o četvrtom paketu.

Teško je govoriti o obimu posljedica koronavirusa na crnogorsku privredu. Golubović kaže da sektor turizma trpi najveće posljedice.

- Nijesu svi sektori jednako pogođeni ovom krizom. Jedan od sektora na globalnom nivou je imao i rast, a to je IT sektor. I kod nas je on osjetio najmanje posljedice krize izazvane pandemijom. Najveće posljedice su osjetili sektori turizma i saobraćaja. Teško je danas raditi procjenu koliko će uticaj pandemije biti na našu ekonomiju na godišnjem nivou. Imamo još četiri i po mjeseca poslovnih aktivnosti gdje očekujemo da u sektorima turizma i saobraćaja možemo napraviti neke efekte. Kada su u pitanju očekivanja od ove godine, imamo parametre koje su dale svjetske agencije. Taj pad se predviđa od 5,6 do 9%, da bi rast od sledeće godine bio 4,8 do 10,5% koliko predviđa Evropska banka za obnovu i razvoj - kaže Golubović.

Država je, ističe Golubović, kroz tri paketa ekonomskih mjera pomogla privredu i građane pa je nerealno sada govoriti o četvrtom paketu.

- Moje je mišljenje da je u ovom trenutku rano razgovarati o sljedećem paketu mjera. Treći paket mjera je toliko izdašan, on je obezbijedio reprogram svih kredita, obezbijedio mogućnost novih kredita za likvidnost i za obrtna sredstva i država će plaćati kamatu u grejs period od 24 mjeseca - kaže on.

Ranija procjena Vlade bila je da će sektor turizma ove godine imati pad oko 40%. Slika na plažama govori drugačije, a kako ćemo sezonu završiti zavisi od postezone, od koje Golubović očekuje mnogo.

- Na današnji dan taj pad je veći u odnosu na pad koji je bio planiran. Teško je danas govoriti šta će se desiti do kraja godine. U slučaju da budemo imali dobru epidemioplošku situaciju mi možemo u naredna tri mjeseca da popravimo rezultate u sektoru turizma. Imamo zainteresovanost turista sa tržita Rusije, Srbije, Ukrajine, Bjelorusije i iz cijelog svijeta. Ako dođe do stabilizacije epidemiološkog problema ja sam siguran da ćemo mi imati dobru postsezonu koja može značajno doprinijeti boljim rezultatima u sektoru turizma - ističe Golubović.

Na pitanje da li su usporene započete investicije zbog korona krize Golubović kaže da se sve započete investicije se realizuju, vjerovatno malo usporenijom dinamikom nego što je realno.

- Domaći investitori su nastavili sa realizacijom započetih investicija. Ne znam da li je došlo do odlaganja nekih investicija. Imamo primjere gdje su i započete nove investicije. Imamo na Žabljaku hotel sa pet zvjezdica, počinje realizacija nekoliko hotela u Kolašinu na Bjelasici i čini mi se da se u tom sektoru investicije nastavljaju. Statistika pokazuje i da smo od početka pandemije smanjili spoljnotrgovinski deficit. Smanjen je uvoz, ali i izvoz - kaže Golubović za Novu M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.