NavMenu

Valorizacija Đalovića pećine jedan od prioritetnih projekata u CG - U planinske centre na sjeveru biće uloženo više od 100 mil EUR

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 24.08.2020. 10:39
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Od početka prošle godine, kada je formirana kao samostalan organ državne uprave, u realizaciju kapitalnih projekata širom Crne Gore Uprava javnih radova je investirala više od 100 mil EUR. Kako je u razgovoru za Pobjedu kazao direktor ove institucije Rešad Nuhodžić, prepoznati su kao jedan od vodećih nosilaca razvoja države, o čemu najbolje govori podatak da je njihov budžet za ovu godinu povećan čak za 37,5% u odnosu na prethodnu i iznosi 87 mil EUR. Jedan od prioritetnih projekata je valorizacija Đalovića pećine, izgradnja skijališta, obrazovnih ustanova kao i infrastrukture za bolji život građana.

- Danas smo na dobrom putu da u potpunosti opravdamo ukazano povjerenje, imajući u vidu da smo za prvih sedam mjeseci ove godine već realizovali 40 mil EUR, a najveće investicije tek predstoje - ističe Nuhodžić.

Uprava javnih radova ne samo što je sa velikim uspjehom nastavila kontinuitet i skoro 30-godišnju tradiciju Direkcije javnih radova, već je u proteklih 20 mjeseci učvrstila reputaciju najvećeg graditelja Crne Gore.

Jedan od prioritetnih projekata je i valorizacija Đalovića pećine, imajući u vidu brojne benefite, koje će jedan tako moderan kompleks donijeti bjelopoljskom kraju, sjeveru i cijeloj zemlji.

- Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 23 mil EUR. Po završetku svih radova Đalovića pećina, sa klisurom i kompletnim bistričkim područjem, postaće poznata u cijelom regionu i Evropi, jer zaista posjeduje izuzetne prirodne ljepote - kazao je Nuhodžić i dodaje da već dvije godine Đalovića klisura predstavlja veliko gradilište, gdje se iz dana u dan stvaraju uslovi za turističku prepoznatljivost.

- Upravo smo prije nekoliko dana završili izgradnju oko 5,7 kilometara puta Bistrica - Manastir Podvrh, u koji je uloženo oko 4,2 mil EUR. U toku je rekonstrukcija puta od magistrale do Bistrice, sa izgradnjom mosta na rijeci Bistrici, što će omogućiti kompletiranje moderne i bezbjedne dionice od oko 16 kilometara. Saobraćajnicom se stiže do žičare, za koju su već montirani prvi stubovi i polazna stanica. Žičara će sadržati dvije gondole i imaće kapacitet od 75 putnika na sat, a sama vožnja preko Đalovića klisure predstavljaće posebnu atrakciju za posjetioce - objašnjava Nuhodžić.

Nedavno su počeli i sa prvom fazom uređenja platoa ispred pećine. Projekat obuhvata i uređenje unutrašnjosti pećine, postavljanje specijalnih staza i osvjetljenja, na način koji će obezbijediti da njene prirodne ljepote ostanu netaknute.

- U pripremi je i izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice, kao i kompletne elektro i vodovodne infrastrukture - kazao je Nuhodžić.


Režim gradnje

I u toku pandemije gradilišta su bila aktivna sve vrijeme uz pridržavanje preporučenih mjera.

- Na ostvarene rezultate posebno smo ponosni kada uzmemo u obzir otežavajuće okolnosti, koje je sa sobom proteklih mjeseci donijela pandemija korona virusa. Uprkos izazovima i obavezi poštovanja mjera i naredbi u cilju suzbijanja širenja kovida-19, oko 70 naših gradilišta u skoro svim opštinama bila su sve vrijeme aktivna i radovi nijednog momenta nijesu bili u zastoju. Zahvaljujući takvom pristupu, u proteklih nekoliko mjeseci započeli smo ili završili važne infrastrukturne projekte, jer smo duboko ubijeđeni da samo na taj način možemo podstaći razvoj ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta - tvrdi Nuhodžić.

Negativni efekti korone, nažalost, kako dodaje, nijesu zaobišli ni njihove projekte, a najviše se to osjetilo u angažovanju radne snage i nabavci materijala i opreme.

- To je kod nekih projekata dovelo do opravdane izmjene dinamičkog plana, ali je za nas najvažnije da realizacija svih naših investicija teče u kontinuitetu - ističe Nuhodžić.

Obrazovanje je jedna od njihovih prioritetnih oblasti, što potvrđuju i ulaganja više od 30 mil EUR u protekle četiri godine.

- Otvorili smo jednu od najvećih i najmodernijih škola u Crnoj Gori - Srednju mješovitu školu u Golubovcima, u vrijednosti od 4,5 mil EUR. Objekat je projektovan za oko 750 učenika u dvije smjene, a ima reprezentativnu sportsku salu sa blizu 500 mjesta na tribinama - kaže Nuhodžić.


Obrazovanje

Prema njegovim riječima izuzetni rezultati ostvareni su kroz program saradnje sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, zahvaljujući kojoj su od 2016. godine već izgradili sedam vrtića - tri u Podgorici i po jedan u Bijelom Polju, Tivtu, Golubovcima i Tuzima, vrijednosti oko 13 mil EUR, a nedavno su počeli radovi na još dva - u Podgorici i Pljevljima. U toku je priprema projektne dokumentacije za nove predškolske objekte i u drugim opštinama.

- Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim da će u naredna dva-tri mjeseca biti ozvaničen početak rada vrtića u Rožajama, čija je izgradnja u završnoj fazi. U ovaj objekat iz kapitalnog budžeta ulažemo 1,5 mil EUR. Nastavili smo i sa izgradnjom univerzitetskog centra na Cetinju, pa je tako početkom ove godine u nove prostorije preselio Fakultet likovnih umjetnosti. Infrastrukturno uređenje dijela kompleksa, finalni radovi u objektu i nabavka namjenske opreme, omogućili su zvaničan početak rada fakulteta, za što je iz budžeta izdvojeno oko 1,2 mil EUR - objašnjava sagovornik Pobjede.

OŠ Dušan Korać (Foto: Youtube/screenshot)OŠ Dušan Korać
Kako najavljuje obrazovni sistem će naredne godine dobiti još jedan moderan objekat, a riječ je o Osnovnoj školi Dušan Korać u Bijelom Polju, koji će ujedno koristiti i muzička škola.

- Projektovana da primi oko 1.200 đaka u dvije smjene i vrijednosti od 5,4 mil EUR, nova bjelopoljska škola predstavlja jedan od najvećih projekata Vlade na sjeveru - naglašava Nuhodžić.

Veliku pažnju posvećuju projektima u oblasti sporta, gdje trenutno imaju investicije vrijedne blizu 20 miliona.

- U toku je izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju, kapaciteta blizu 5.200 mjesta, koji će sigurno biti najljepši sportski objekat u Crnoj Gori. Vjerujemo da ćemo do kraja naredne godine stvoriti uslove za finalne radove. U Nikšiću svakog dana napreduje izgradnja tribine stadiona Sutjeske, kapaciteta 3.000 mjesta. Vrijednost je oko 4,6 mil EUR, a rok završetka radova prvi kvartal naredne godine. Iako su ga pratile brojne poteškoće, u završnoj fazi je rekonstrukcija bazena u Kotoru, koji će uskoro biti predat korisniku. U bazen je kroz dvije faze investirano oko 4,4 mil EUR i biće zaista jedno od najreprezentativnijih sportskih zdanja u zemlji - istakao je Nuhodžić.

Podsjeća i da su prije dvije godine otvorili modernu sportsku salu u Beranama, u koju je Vlada investirala 5,2 miliona eura.


Ulaganje u infrastruktutu

Stvaranje uslova za poboljšanje kvaliteta života stanovništva predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Uprave javnih radova.

- U protekle četiri godine u unapređenje lokalne infrastrukture uložili smo oko 40 mil EUR, od čega se najveći dio, u skladu sa strategijom ravnomjernog razvoja, odnosi na sjever države. Među brojnim projektima izdvojio bih nove tržnice u Rožajama i Gusinju, ukupne vrijednosti oko 1,4 mil EUR, trg u Plavu od pola miliona eura, pasarelu u Mojkovcu od 2,2 miliona. Završeno je šetalište pored Tare u Kolašinu, započeta izgradnja sportsko-rekreativne zone na nekadašnjem jalovištu u Mojkovcu, privodimo kraju regionalnu stočnu pijacu u Beranama, a realizovana je ili je u toku modernizacija i rekonstrukcija na desetine kilometara gradskih saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže - kazao je Nuhodžić.

(Foto: Erik Odiin/Unsplash)

Ulaganja u planinske centre prevazilaze 100 mil EUR

Po riječima Nuhodžića izgradnja novih planinskih centara spada u sam vrh prioriteta Vlade Crne Gore.

- Trenutno vrijedno radimo u Kolašinu, na Cmiljači i Žarskom na Bjelasici i Štedimu na Hajli. Na Cmiljači već imamo montiran veliki dio žičare, na Žarskom smo nedavno ozvaničili početak izgradnje bazne stanice, dok su na svim lokacijama u toku radovi na pristupnim saobraćajnicama i elektro-infrastrukturi. Projekti su kompleksni i u ogromnom procentu uslovljeni vremenskim prilikama i geodetskim karakteristikama zemljišta, ali očekujemo da najveći dio posla bude završen u toku naredne dvije godine. Ukupna ulaganja Vlade u planinske centre prevazilaze 100 mil EUR - kazao je Nuhodžić napominjući da je u planinski centar Kolašin 1600 do sada investirano više od 17 miliona.

- U toku su aktivnosti na obogaćivanju njegove ponude, kao što je izgradnja novih šest kilometara ski-staza, a uskoro se očekuje i početak izgradnje još jedne žičare, koja će povezati Kolašin 1600 i Kolašin 1450. U postupku pripreme tehničke dokumentacije su izgradnja višeetažne parking garaže, kao i sistema za vještačko osnježavanje skijališta - kazao je Nuhodžić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.