NavMenu

Nastavljaju se pregovori sa bankama o kreditnim aranžmanima za pomoć privredi - Stigle ponude vrijedne 132,5 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 22.08.2020. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Vlada Crne Gore ovlastila je Ministarstvo finansija na nastavi pregovore sa komercijalnim bankama u cilju pripreme ugovora o saradnji na sprovođenju programa trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, a Darka Radunovića, ministra finansija, da potpiše ugovore o saradnji, saopšteno je iz vladine službe za odnose sa javnošću.

Kako se navodi, Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila informaciju o rezultatima razgovora sa crnogorskim komercijalnim bankama u Crnoj Gori po pitanju realizacije trećeg paketa socioekonomskih mjera Vlade Crne Gore.

- U informaciji se ističe da je u cilju obezbjeđivanja uslov za oporavak ekonomije predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi se kroz direktne aranžmane ili obezbjeđivanjem garancija obezbijedila sredstva za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima. Zakonom o budžetu predviđeno je zaključivanje aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) do 70 mil EUR, kao i izdavanje garancija za aranžmane između Evropske investicione banke (EIB) i komercijalnih banaka u Crnoj Gori do 50 mil EUR - navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu potrebu da se s realizacija trećeg paketa socio-ekonomskih mjera krene u što je moguće kraćem roku, Ministarstvo finansija je obavilo razgovore sa svim komercijalnim bankama u Crnoj Gori.

- Bankama su prezentovane mogućnosti za saradnju na tako što bi Vlada obezbijedila polovinu sredstava u iznosu od 70 mil EUR, dok bi banke obezbijedile drugu polovinu. Sredstva bi se bankama prenijela beskamatno, sa rokom povraćaja od sedam godina i grace periodom od dvije godine, a služila bi finansiranju obrtnih sredstava, likvidnosti i investicija - ističu iz Vlade.

Sa druge strane, banke bi bile dužne da obezbijede drugu polovinu od 70 mil EUR, što bi činilo ukupni aranžman od 140 mil eura, kao i da omoguće finansiranje privrednih aktivnosti pod povoljnijim uslovima nego što su trenutno na tržištu. Iz Vlade ističu da su za ovaj program ponude su poslale skoro sve banke, osim Zirat i NLB, koja zbog dodatnih odobrenja još nije dostavila ponudu. Ukupan iznos ponuda je 132,5 mil EUR.

- Za krajnjeg korisnika limit za obrtna sredstva iznosiće 300.000 EUR od strane Vlade i isto toliko od banke, a za investicije limit će biti 500.000 EUR, tako da najveći iznos odobrenih sredstava po ovim uslovima može biti 600.000 za obrtna sredstva/likvidnost, a za investicije 1.000.000 EUR - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.