NavMenu

EPCG obilježava 110 godina poslovanja - U naredne četiri godine planirane investicije vrijedne više od 700 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 19.08.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda Crne Gore danas obilježava značajan jubilej - 110 godina postojanja i uspješnog rada, a iz kompanije su najavili novi investicioni ciklus usmjeren na razvoj obnovljivih izvora energije i izgradnju solarnih i vjetroelektrana, saopšteno je iz kompanije.

Kako je povodom jubileja istakao izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, prioritet razvoja elektroenergetskih sektora prepoznat novim investicionim ciklusom biće razvoj obnovljivih izvora energije usklađen sa energetskim i klimatskim politikama EU, koji predviđa diversifikaciju proizvodnje kroz izgradnju novih solarnih fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana u saradnji sa renomiranim partnerima.

- U periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom FORTUM i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana kompanijom Sterling & Willson biće izgrađena SE Briska Gora ukupne snage od 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh. Puštanje u rad VE Gvozd, vjetroparka snage 54,6 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh predviđeno je krajem 2022. godine - najavio je Noveljić.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom u fazi implementacije su i projekti rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijednosti od preko 16 mil EUR, kao i rekonstrukcija i modernizacija HE Perućica vrijednosti 33 mil EUR.

- Sledeće godine očekujemo potpisivanje ugovora za ugradnju osmog agregata u HE Perućica snage 58,5 MW ukupne vrijednosti 23 mil EUR, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane - rekao je direktor EPCG.

Elektroprivreda u Pljevljima realizuje projekte ekološke rekonstrukcije termoelektrane i rekultivacije deponije Maljevac ukupno vrijedne preko 65 mil EUR, dok je više od 10 miliona uloženo u projekte rekonstrukcije i modernizacije malih hidroelektrana. Ovi projekte EPCG je realizovala sama ili u saradnju sa partnerima - kompanijama Zeta Enrgy i NTE iz Norveške.

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG
- Intenzivirali smo aktivnosti vezane za projekat izgradnje HE Komarnica čija će izgradnja uz poštovanje najviših ekoloških standarda predstavljati jedan od ključnih poteza Crne Gore u pravcu energetske tranzicije prihvatljive sa stanovišta klimatskih promjena - rekao je Noveljić.

- Namjera nam je da i u okviru investicionog plana 2020-2024 zadržimo potpuno isti kurs daljeg razvoja i investicija, što nas u konačnom, a uvažavajući potrebno vrijeme izgradnje HE Komarnica dovodi do investicija vrijednih više od 700 mil EUR koje će se realizovati u periodu koji je pred nama - dodao je direktor EPCG.

Kako je saopšteno iz kompanije, u 110. godini postojanja i rada, Elektroprivreda Crne Gore je opredijelila oko pola miliona eura za pomoć zdravstvenom i obrazovnom sistemu Crne Gore u cilju unapređenja kvaliteta života građana, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou.

- Povodom 110 godina EPCG će izdati monografiju "Istorija crnogorske elektroprivrede", a u pripremi su i dvije edukativne knjige i slikovnice za naše najmlađe - "Naša dobra energija" i "Informator za djecu" - najavljeno je iz kompanije.

Inače, Dan Elektroprivrede Crne Gore obilježava se u znak sjećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I, povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, na Cetinju ozvaničio rad prve električne centrale u našoj zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija

Potpisan ugovor o agregatu A8 za HE Perućica - Početkom juna kredit od 40 mil EUR i raspisivanje tendera

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem. Kako je saopšteno na događaju povodom potpisivanja Ugovora, mašinska hala i razvodno postrojenje su izgrađeni za krajnju fazu izgradnje HE Perućica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.