Izvor: PR Centar | Srijeda, 19.08.2020.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za rekonstrukciju specijalnih bolnica u Risnu i Dobroti 800.000 EUR

Specijalna bolnica Vaso Ćuković u Risnu
Specijalna bolnica Vaso Ćuković u Risnu (Foto: PR Centar)
Primjena mjera energetske efikasnoti donosi ugodniji ambijent u zdravstvenim ustanovama kako za zaposlene tako i za pacijenate, a za rekonstrukciju i adaptaciju specijalnih bolnica u Risnu i Dobroti izdvojeno je oko 800.000 EUR, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović obilazeći ove dvije zdravstvene ustanove.

Prema njegovim riječima, za adaptaciju Specijalne bolnice Vaso Ćuković u Risnu izdvojeno oko 386.000 EUR, a za Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru 414.000 EUR, prenosi PR Centar.

- Radovi na ova dva objeka počeli su početkom juna, realizuju se planiranom dinamikom, a završetak se očekuje do kraja godine. Fokus prilikom izvođenja radova odnosi se upravo na unapređenje energetske efikasnosti tj. zamjenu fasadne bravarije, postavljanje termo izolacije na fasadi, postavljanje hidro i termo izolacije krovnih ravni, unapređenje sistema osvjetljenja i sistema za grijanje - naveo je Hrapović.

Napredna energetska efikasnost, kako je ocijenio, donosi i napredniji i ugodniji ambijent u ustanovama, kako zaposlenih tako i pacijenata.

- Istraživanja su pokazala da je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom, nakon primjene mjera energetske efikasnosti, povećano na preko 95%, a medicinskog osoblja na preko 85%. Ukupna potrošnja energije smanjena je za oko 500 hiljada eura godišnje - rekao je Hrapović.

Očekuje, kako je dodao, da će nakon izvođenja radova objekti biti pokazni primjer o benefitima implementacije mjera energetske efikasnosti.

- Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije nastavljaju implementaciju projekta "Energetska efikasnost u Crnoj Gori". Do sada je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 8,8 mil EUR - rekao je Hrapović.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije, Nikola Vujović, rekao je da ga raduje da sve ono što radi to ministarstvo i Vlada u cjelini daje mjerljive i očigledne rezultate.

- Projekat je od velikog značaja, a realizujemo ga sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj. Do sada smo završili rekonstrukciju i adaptaciju na 28 objekata iz sistema zdravstva i prosvjete. To su objekti koje koristi oko 100.000 korisnika, što daje jasnu sliku o značaju i obimu svih ovih projekata. Raduje me što sam vidio zadovljstvo direktora bolnica u Dobroti i Risn - kazao je Vujović.

Siguran je, kako je dodao, da će završetkom radova biti postignuti ekomonski, energetski efekti u smislu ušteda, "ali što je još važnije i efekti ugodnijeg boravka u ovim objektima".

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, kazao je da je u pitanju veliki projekat koji podrazumijeva zamijenu fasade i kompletnog krova bolnice.

- Time samo ispunjavamo prvi korak u ukupnom cilju koji se tiče uređenja bolnice, bolničkog kruga, prijemno-urgentnog bloka. Već smo krenuli u realizaciju završetka projekta operacionog bloka i intenzivne jedinice koji ćemo kandidovati na kapitalni budžet - rekao je Popović.

Istakao je da je od 1. jula do danas, u toj bolnici, urađena 151 ortopedska i 51 neurohirurška operacija.

- Svi pacijenti koji su upućeni u našu ustanovu su zbrinuti. Nijedan pacijent nije upućen u neki drugi zdravstveni centar. Mislim da smo svi na istom, zajedničkom, putu da stvaramo ustanove koje će i infrastrukturno ispratiti sve što se u njima radi - kazao je Popović.

Cilj je, kako je dodao, da se stvore preduslovi da i Crna Gora i risanska bolnica budu prepoznati na mapi svjetskog zdravstvenog turizma, "a ova bolnica sa ovom pozicijom to itekako zaslužuje".

Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor
Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor (Foto: PR Centar)
Direktor kotorske Specijalne bolnice za psihijatriju, Petar Abramović, rekao je da planirano uređenje fasada, zamjena prozora, vrata, desetak kotlova za grijanje, kao i kompletna promjena osvjetljenja i klimatizacija.

- To je projekat koji je od izuzetnog značaja za ovu ustanovu. Izuzetno sam zadovoljan i kvalitetom i dinamikom radova, kao i posvećenošu radnika. Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu ekonomije. Projekat je naišao na pozitivne komentare svih građana. Siguran sam da će, kada radovi budu završeni, sve izgledati i bolje nego što smo očekivali - smatra Abramović.

Energetski je adaptirano 19 zdravstvenih objekata i to Klinički centar Crne Gore, uključujući Institut za bolesti djece, bolnice u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Cetinju i Kotoru, specijalne bolnice u Risnu i Brezoviku, osam domova zdravlja (Cetinje, Kotor, Nikšić, Kolašin, Andrijevica, Berane, Plav i Rožaje) i dvije zdravstvene stanice (Petnjica i Murino), a u završnoj su fazi radovi na Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE