NavMenu

U ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja biće uloženo 54 mil EUR - Vodosnabdijevanje, toplifikacija i upravljanje otpadnim vodama prioritetni projekti u gradu

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2020. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
U prethodne dvije godine zabilježeni su vrlo pozitivni rezultati i ohrabrujući trendovi kada je riječ o lokalnim finansijama pljevaljske opštine, rekao je prilikom boravka u Pljevljima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Kako je rekao, donošenjem izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zahvaljujući povećanom učešću Opštine u raspodjeli poreza na dohodak fizičkih lica, u 2019. prihodovano 2.674.000 EUR više nego 2018.

- Pitanje "Eko naknade" je nakon dugo godina riješeno i predstavlja novi godišnji prihod od oko 2,5 miliona eura -kazao Simović tokom sastanka sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem.

Dugogodišnji problemi blokade opštinskog računa zbog naslijeđenog problema neplaćenih poreza i doprinosa prevaziđen je uz podršku Vlade i nadležnih resora.

- Opština Pljevlja, koja posjeduje 35% crnogorskog šumskog etata, ne smije da trpi posljedice neplaćanja koncesionih naknada i za to nema i ne smije da bude opravdanja. Naprotiv, izdašni šumski potencijal Pljevljima mora da donese radna mjesta, nove investicije i prihode. Adresa nadležne institucije koja brine o crnogorskim šumama, bila je i ostaće u Pljevljima - rekao je Simović.

On je izrazio zadovoljstvo brojnim kapitalnim projektima u oblasti unapređenja stanja životne sredine.

- Projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan je 54 mil EUR i njegova realizacija je već počela izradom glavnog projekta sa izvjesnim početkom radova početkom naredne godine. U okviru ovog projekta biće obezbijeđen siguran, stabilan i pristupačan izvor toplotne energije za grijanje Pljevalja, koji u cijeni koštanja rekonstrukcije učestvuje sa 4,5 mil EUR - saopšteno je iz kabineta potredsjednika Vlade.

Pored toga, kako se navodi, EPCG će uložiti 2,5 mil za izgradnju toplovoda. Preostalih 6,5 mil EUR za tu namjenu biće obezbijeđeno iz državnog kapitalnog budžeta. Poodmakli su radovi na sanaciji odlagališta Maljevac, vrijedni 20 mil EUR, kojim će Pljevlja dobiti atraktivan sportsko-rekreativni lokalitet sa 46.000 sadnica. Takođe, u toku je remedijacija jalovišta Gradac vrijedna 9,5 miliona.

- Samo u oblasti poljoprivrede Vlada je u periodu 2017-2020. kroz brojne mjere bespovratne podrške i druge programe podrške uložila preko 8,5 mil EUR - istakao je Simović.

U Pljevljima se intenzivno grade moderne regionalne saobraćajnice, što je jasan dokaz i potreba otvorenosti i Pljevalja i Crne Gore prema susjedima.

- U toku su radovi na putu Pljevlja-Metaljka u dužini od 17 km i Pljevlja-Mihailovica od 12 km, ukupne vrijednosti oko 20 mil EUR. Gradi se i put Vrulja-Mijakovići u dužini od 8 km, vrijednosti oko 9 mil EUR - saopšteno je.

Razgovarano je i o brojnim drugim kapitalnim projektima u oblasti obrazovne i zdravstvene infrastrukture koji su potreba Pljevalja, kao i o drugim započetim i planiranim kapitalnim projektima. U tom pravcu potvrđeno je Vladino opredjeljenje za gradnju nove bolnice u Pljevljima vrijednosti oko 5 mil EUR, za šta je Opština već izdala urbanističko-tehničke uslove.

Predsjednik Opštine Golubović je istakao tri strateška pitanja koja su u fokusu aktivnosti Opštine:

- To su unapređenje sistema vodosnabdijevanja i distributivne mreže, toplifikacija Pljevalja i završetak sistema upravljanja otpadnim vodama i rekonstrukcija kanalizacione mreže - rekao je.

Golubović je izrazio optimizam zasnovan na ostvarenim rezultatima i uvjerenje da će u narednom periodu na temelju urađenog biti ostvaren još dinamičniji razvoj na dobrobit svih građana Pljevalja.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.