NavMenu

Uslovi za početak gradnje druge dionice auto-puta krajem godine - U toku izrada idejnih projekata i studija o procjeni uticaja na životnu sredinu

Izvor: Mina Utorak, 18.08.2020. 16:00
Komentari
Podeli
(Radovi na prvoj dionici)Završetak prve dionice autoputa Bar-Boljare očekuje se krajem ljeta naredne godine, saopštio je direktor poslovne jedinice za upravljanje tim projektom, Goran Vujović i dodao da očekuje da se krajem ove godine steknu uslovi za gradnju druge dionice.

- Možda je nezahvalno procjenjivati tačan datum završetka te dionice, ali zbog kompleksnosti situacije zbog promjenljivih okolnosti koje su nastale zbog epidemije koravirusa, ali na osnovu do sada završenih poslova, obima radova, procjena nadzornog organa, možemo reći da se očekuje negdje tokom narednog ljeta - kazao je Vujović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

On je naveo da je u ovom trenutku završeno oko 90% radova, prenosi portal RTCG.

- Tuneli su svi iskopani, urađena je sekundarna betonska obloga, sada se rade pripreme i počelo je asfaltiranje, na mostovima su od njih 29 na 27 spojene rasponske konstrukcije a na dva je još ostalo da se spoje po dva rasponska polja. Zemljani radovi su završeni oko 95%, u toku su radovi na kolovoznoj konstrukciji, instaliranje opreme i signalizacije - precizirao je Vujović.

On očekuje da se krajem godine ili početkom naredne steknu uslovi za gradnju dionice od Mateševa do Andrijevice.

- Ranije smo preko Evropske banke tražili i dobili sredstva i krenuli u izradu idejnih projekata za naredne dvije etape koje su po detaljnom prostornom planu sljedeće na redu. To su dionica od Mateševa do Andrijevice i dionica od Farmaka do Smokovca - kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada idejnih projekata i studija o procjeni uticaja na životnu sredinu.

- Završetak ta dva projekta se očekuje negdje krajem godine ili početkom naredne, nakon čega će se stvoriti preduslovi da se uđe u narednu fazu i da se počne sa nastavkom druge faze a to je prioritena dionica od Mateševa do Andrijevice. Na tome se intenzivno radi, traži se način finansiranja, aplicirali smo za određena sredstva, nekih 54 miliona kod Evropske banke tako da očekujemo odgovore po tom pitanju - naveo je Vujović.

On je kazao da je zadovoljan radom domaćih podizvođača.

Takođe je rekao da radovi tokom pandemije nijesu obustavljani već je održan kontinuitet uz poštovanje mjera Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

- U junu kineski izvođač je uspio da okupi sve radnike i organizuje posao što se tiče kineskih radnika. Oni poštuju sve mjere zaštite. Trenutno je na gradilištu 1,48 hiljada zaposlenih, oko 840 Kineza, a ostalo su domaći radnici ili podizvođači ili domaći ljudi zaposleni kod kineskog podizvođača - naveo je Vujović.

Vujović je na tom zahtjevom projektu kao najizazovnije naveo gradnju tunela i mostova, ali je dodao da je taj dio završen. Sada se, kako je kazao, rade kolovozne konstrukcije.

- Urađeno je oko 18 kilometara obje trake autoputa. Sreća za naš projekat je što je finansijska konstrukcija zaokružena kreditnim zaduženjem kod Exim banke tako da je taj finansijski dio obezbijeđen i nećemo za to imati problema. Ostalih 15% je iz državnog budžeta. Ne vidim da taj dio bude problem - zaključio je Vujović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.