NavMenu

Rast oba indeksa i pad prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Izvor: Mina Nedjelja, 16.08.2020. 20:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergeyP/shutterstock.com)Ilustracija
Rast oba berzanska indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj nije bilo značajnijih ekonomskih događaja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 0,9% na 680,89 poena, a MONEX skoro jedan odsto na 10.113,44 boda.

Promet, realizovan kroz 35 transakcija, bio je 2,4 puta manji od prošlosedmičnog i iznosio je 141,62 hiljade EUR.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma, 5,8% na 1,1 EUR, dok su dionice Jugopetrola i Sveti Stefan hotela ostale nepromijenjene na 9,04 EUR, odnosno 2,3 EUR. Trgovano je i akcijama Luke Bar, koje takođe nijesu mijenjale vrijednost i u petak su koštale 25 centi.

Trgovano je i dionicama Hipotekarne banke i Hotelske grupe Budvanska rivijera, koje su sedmicu završile na 875 EUR, odnosno 5,2 EUR. Akcija Elektroprivrede je koštala 3,25 EUR, a Montepranza-Bokaprodukta deset EUR.

Akcije Zetatransa sedmicu su završile na 76 centi, Instituta za crnu metalurgiju na 20,2 centa, Port of Adrie na 11,59, centi, Društva za menadžemnt poslove i upravljanje nekretninama MIG na 12 centi, a Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje na 40 centi.

Promet fondova iznosio je 245,5 EUR, a trgovano je jedino akcijama Trenda, koje koštaju 4,91 cent.

Ove sedmice stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), usvojene krajem jula, koje bi trebalo da obezbijede veću stabilnost penzionog sistema i adekvantost penzijskih davanja.

Izmjenama i dopunama se, između ostalog, poboljšavaju uslovi penzionisanja, mijenja način usklađivanja penzija, utvrđuje starosna granica za sticanje prava na penziju na 66 godina za muškarce i 64 za žene i povećava nominalni iznos najniže penzije sa 128,82 EUR na 145,77 EUR.

Iz tivatskog Aerodroma danas je saopšteno da je u posljednjih 30-ak dana malim avionima na liniji Beograd-Tivat prevezeno 899 putnika, a Moskva-Tivat 246 putnika, od kojih je većina došla u Crnu Goru.


Mediji su ove sedmice pisali da Aeroflot za ovu godinu potpuno ukida linije iz Moskve za Tivat, koje su obustavljene još sredinom marta, kada je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) zatvorio granice za ruske državljane. Ta je informacija u petak demantovana iz predstavništva ruske avio-kompanije u Beogradu.

Ukupan promet na Montenegroberzi u julu je iznosio 505,95 hiljada EUR i bio je oko 36 odsto veći nego u junu, dok je u poređenju sa istim periodom prošle godine smanjen 99 odsto.

U Biltenu Montenegroberze navedeno je da je prosječan dnevni promet iznosio 24,09 hiljada EUR, kao i da je za 21 dan trgovanja zaključena 161 transakcija. Trgovinom akcijama 28 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 402,36 hiljada EUR prometa i zaključeno 156 transakcija.

U trgovini akcijama fondova sklopljena su dva posla i ostvaren promet od 491 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.