Izvor: Mina | Subota, 15.08.2020.| 13:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vektri Jakić ponovo omogućena eksploatacija šume

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Uprava za šume sporazumom je kompaniji Vektra Jakić, biznismena Dragana Brkovića, ponovo omogućila da eksploatiše pljevaljske šume i pored nepoštovanja koncesionog ugovora.

Prema sporazumu, koji je proizvod odluke Privrednog suda, Vektra Jakić će na mjesečnom nivou sjeći po deset hiljada kubika drveta. Pošto ta kompanija nije mogla da obezbijedi finansijske garancije, obavezala se da avansno plaća koncesionu naknadu, piše Dan.

Međutim, ukoliko to ne ispoštuje i do 20. avgusta ne plati 141.000 EUR za prvu sječu, Poreska uprava (PU), kojoj ta kompanija već duguje milione za neplaćene poreze i doprinose i koja je prije dvije godine popisala cjelokupnu njenu pokretnu imovinu, preuzima naplatu koncesija.

Poreskoj upravi se, prema sporazumu, daje mogućnost da izvrši prinudnu naplatu, ali se postavlja pitanje od koje imovine će se naplata obaviti, s obzirom na to da je sva već popisana, kao i da se u prethodne dvije godine nije vršila prinudna naplata za postojeće dugove.

- Prva rata od 101.500 EUR uplaćuje se do 15. avgusta, druga od 40.000 20. avgusta - navodi se u rješenju Uprave za šume.

Dokaz o uplati koncesione naknade dostavlja se dva dana nakon označenog roka, a ako se uplata ne obavi, onda naplatu preuzima Poreska uprava.

U rješenju se navodi da će se u okviru prve sječe posjeći 10,43 hiljade kubika četinarskog drveta i da će se po kubiku platiti 13,5 EUR koncesione naknade. Pritom će se posjeći i 120 kubika lišćara, gdje se koncesiona naknada po kubiku drveta plaća 6 EUR. Sječa će se obaviti u planinama Ljubišnji i Кovaču.

Vektra Jakić je u aprilu 2007. godine potpisala ugovor o korišćenju pljevaljskih šuma na 30 godina. Ugovorom koji je potpisan sa Ministarstvom poljoprivrede ta kompanija se obavezala da godišnje uz plaćanje koncesione naknade siječe oko 140.000 kubika drveta, da gradi šumske puteve i da se stara o uzgoju šuma.

Pošto Vektra Jakić nije poštovala ugovor, Uprava za šume je krajem maja prošle godine odlučila da ga raskine. Takvu odluku je 24. jula prošle godine potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Da bi onemogućila raskid ugovora, Vektra Jakić je pokrenula sudski spor pred Privrednim sudom, a taj sud je 25. septembra prošle godine donio privremenu mjeru gdje se Vektri Jakić omogućava sječa stabala do konačne sudske odluke.

Pošto Vektra Jakić ni u takvim uslovima nije mogla da obavlja sječu, jer nema mogućnosti da dostavi finansijske garancije da će platiti posječena stabla, iz te kompanije su se 28. jula ove godine obratili Upravi za šume tražeći da im se odobri sječa deset hiljada kubika na mjesečnom nivou, dok se oni obavezuju da avansno, odnosno unaprijed, plaćaju koncesione naknade.

Nakon takvog zahtjeva, 30. jula je potpisan sporazum o novom načinu sječe i eksploatacije šume.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.