NavMenu

U prvom polugodištu izdato 6.500 radnih dozvola strancima - Rezultat manji za 61% u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Mina Subota, 15.08.2020. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori je u prvoj polovini godine izdato 6.500 dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 61,56% manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, navodi se u izvještaju Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

U izvještaju za prvo polugodište navodi se da je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 3.770 dozvola bilo u kvoti, a 2.730 van nje.

- Od ukupno izdatih dozvola za strance u kvoti, posmatrano prema vrstama dozvola, 98,04% je izdato za zapošljavanje stranaca, a 1,96% za njihovo sezonsko zapošljavanje - navodi se u dokumentu Zavoda.

U utrošenim kvotama za zapošljavanje stranaca za prvih šest mjeseci, pretežno učešće, odnosno 75,31%, imaju četiri grupe zanimanja - građevinarstvo, usluge smještaja i ishrane, ostale uslužne djelatnosti i trgovina.

- Utrošenost kvote u odnosu na raspoređenu kvotu u prvoj polovini godine je na nivou 24,4% - rekli su iz ZZZ.

Za ovu godinu je, odgovarajućom odlukom iz decembra, bila utvrđena brojka od 20,45 hiljada radnih dozvola za strance.

- Od ovog broja izdvojeno je pet hiljada radnih dozvola koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja moglo dodatno rasporediti, u skladu sa potrebama tržišta rada - podsjetili su iz Zavoda.

Zapošljavanje i rad stranaca u Crnoj Gori uređeni su Zakonom o strancima iz 2018. godine i njegovim izmjenama i dopunama iz prošle godine.

Zakonom je dat okvir uvrđivanja broja radnih dozvola za strance, odnosno definisano je da Vlada godišnje utvrđuje broj radnih dozvola odnosno kvote.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.