Izvor: Mina | Subota, 15.08.2020.| 13:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U prvom polugodištu izdato 6.500 radnih dozvola strancima - Rezultat manji za 61% u odnosu na prošlu godinu

Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je u prvoj polovini godine izdato 6.500 dozvola za rad i zapošljavanje stranaca, što je 61,56% manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, navodi se u izvještaju Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

U izvještaju za prvo polugodište navodi se da je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 3.770 dozvola bilo u kvoti, a 2.730 van nje.

- Od ukupno izdatih dozvola za strance u kvoti, posmatrano prema vrstama dozvola, 98,04% je izdato za zapošljavanje stranaca, a 1,96% za njihovo sezonsko zapošljavanje - navodi se u dokumentu Zavoda.

U utrošenim kvotama za zapošljavanje stranaca za prvih šest mjeseci, pretežno učešće, odnosno 75,31%, imaju četiri grupe zanimanja - građevinarstvo, usluge smještaja i ishrane, ostale uslužne djelatnosti i trgovina.

- Utrošenost kvote u odnosu na raspoređenu kvotu u prvoj polovini godine je na nivou 24,4% - rekli su iz ZZZ.

Za ovu godinu je, odgovarajućom odlukom iz decembra, bila utvrđena brojka od 20,45 hiljada radnih dozvola za strance.

- Od ovog broja izdvojeno je pet hiljada radnih dozvola koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja moglo dodatno rasporediti, u skladu sa potrebama tržišta rada - podsjetili su iz Zavoda.

Zapošljavanje i rad stranaca u Crnoj Gori uređeni su Zakonom o strancima iz 2018. godine i njegovim izmjenama i dopunama iz prošle godine.

Zakonom je dat okvir uvrđivanja broja radnih dozvola za strance, odnosno definisano je da Vlada godišnje utvrđuje broj radnih dozvola odnosno kvote.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.