Izvor: Mina | Subota, 15.08.2020.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Javna rasprava o koncesionom aktu za HE Komarnica produžena do 21. avgusta

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije produžilo je do petka 21. avgusta javnu raspravu o Nacrtu koncesionog akta za projekat hidroelektrane (HE) Komarnica.

Ministarstvo je, kako se navodi na sajtu, produžilo javnu raspravu na inicijativu neformalne mreže nevladinih organizacija Koalicija 27, koja je tražila produženje od 30 dana.

Prvobitni rok za dostavljanje komentara i sugestija na Nacrt koncesionog istekao je 14. avgusta.

- Imajući u vidu da su javne rasprave o različitim aspektima projekta izgradnje HE Komarnica vođene u više navrata u okviru pripreme brojnih strateških dokumenata, a posebno uvažavajući činjenicu da je javna rasprava za Nacrt detaljnog prostornog plana za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici sa izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu vođena u periodu od 6. novembra do 17. decembra prošle godine, ocijenjeno je primjerenim da se i u ovoj fazi produži rok za konsultacije sa zainteresovanima za još sedam dana - rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je važno podsjetiti da je i u narednim fazama realizacije predviđeno široko učešće zainteresovanih, a iz ugla standarda i vrijednosti iz oblasti zaštite životne sredine, posebno važan segment će biti javna rasprava o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu.

- Imajući u vidu već pristigle komentare, ranije održane, tekuću i buduće javne rasprave vezane za projekat izgradnje HE Komarnica, sasvim je izvjesno da će proces javnih konsultacija u ukupnom trajanju od preko 150 dana omogućiti adekvatno učešće zainteresovanih i obezbijediti preduslove za donošenje odluka u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana - zaključili su iz Ministarstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.