Izvor: eKapija | Petak, 14.08.2020.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Herceg Novom ponovo moguće podnošenje zahtjeva za legalizaciju

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Ponovo je omogućeno podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji Herceg Novog, saopšteno je iz opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

Podnošenje zahtjeva nije vremenski ograničeno, kao što je bio slučaj u prvom krugu legalizacije bespravnih objekata gdje su se zahtjevi podnosili u periodu od devet mjeseci od stupanja na snagu Zakona (oktobar 2017. godine - jul 2018. godine).

Kako objašnjavaju iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi, ponovo podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata omogućeno je jer je stupila na snagu Izmjena Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

- Pokretanje postupka legalizacije definisano je članom 156 navedenog Zakona. Postupak legalizacije bespravnog objekta pokreće se podnošenjem zahtjeva za legalizaciju - navodi se u saopštenju.

Uz zahtjev je potrebno priložiti sledeću dokumentaciju:
  • elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta izrađen od strane licencirane geodetske organizacije koji ovjerava Katastar (Uprava za nekretnine – P.J. Herceg Novi);
  • fotografije svih fasada bespravnog objekta u jpg formatu minimalne rezolucije 2 megapiksela;
  • izvještaj privrednog društva iz člana 124 ovog zakona o postojanju bespravnog objekta na orto-foto snimku iz člana 155 ovog zakona i usklađenosti bespravnog objekta sa osnovnim urbanističkim parametrima i/ili smjernicama vašećeg planskog dokumenta i izjavu revidenta da je bespravni objekat izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima i/ili smjernicama važećeg planskog dokumenta;
  • dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji odnosno izvod iz katastra nepokretnosti ili druge odgovarajuće evidencije nepokretnosti;
  • u elaborat naročito se upisuju podaci o bruto i neto površini bespravnog objekta, položaj i koordinate objekta na katastarskoj parceli;
  • ako je zahtjev za legalizaciju podnijet za dio zgrade, a zgrada je upisana u katastar nepokretnosti, elaborat se izrađuje samo za dio za koji je zahtjev podnijet;
  • ako je zahtjev za legalizaciju podnijet za dio zgrade, a zgrada nije upisana u katastar nepokretnosti, elaborat koji je izrađen za dio objekta za koji je podnijet zahtjev sadrži i podatke o: zemljištu – katastarskoj parceli (naziv katastarske opštine, broj, oblik i površina parcele, vrsta zemljišta, katastarska kultura, katastarska i bonitetna klasa, katastarski prihod, naziv ili adresa); objektu (položaj, oblik, građevinska bruto površina,način korišćenja, naziv objekta, adresa, spratnost, godina izgradnje ako se može utvrditi).
Zahtjev može da podnese vlasnik bespravnog objekta ili etažni vlasnik, odnosno skupština etažnih vlasnika bespravnog objekta.

- Započeti postupci legalizacije bespravnih objekata iz prethodnog perioda, odnosno prvog kruga legalizacije, biće okončani u skladu sa odredbama novog Zakona (član 235a). U narednom periodu službenici Sekretarijata će izvršiti uvid u zahtjeve predate u prvom krugu legalizacije, te uputiti pozive za dopunu podnosiocima zahtjeva kako bi isti dopunili prateću dokumentaciju u skladu sa novim zakonskim odredbama - stoji u saopštenu.

Iz Sekretarijata napominju da još uvijek postoji problem nedostatka važeće planske dokumentacije, kako za izgradnju, tako i za legalizaciju objekata.

- S tim u vezi, i dalje će veliki broj zahtjeva građana koji se odnose na dijelove opštine bez važeće planske dokumentacije morati da sačeka donošenje Plana Generalne Regulacije, za koji je ovom novom izmjenom Zakona produžen rok za donošenje do oktobra 2022. godine - navode.

Takođe, iz Sekretarijata napominju da će svi objekti koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, a koji nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju morati da plaćaju naknadu za korišćenje prostora. Visina ove naknade zakonom je propisana i iznosi 0,2-2% prosječne cijene građenja novoizgrađenog objekta u Crnoj Gori.

- Takvih objekata je oko hiljadu na teritoriji opštine Herceg Novi, na osnovu urađenih preklapanja sa ortofoto snimkom, zbog čega iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju još jednom pozivaju građane da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravnog objekta, kako bi izbjegli plaćanje ove naknade - zaključuje se u saopštenju objavljenom na sajtu Opštine Herceg Novi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.