NavMenu

Ovo su ljekovita svojstva kineske narandže

Izvor: Nezavisne novine Petak, 14.08.2020. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Joanna Stolowicz/Unsplash)
Kumkvat ili kineska narandža kako je još nazivaju je poznata po svojim ljekovitim svojstvima još od davnina. Postoje četiri vrste kumkvata - nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narandžasta boja i plod ovalnog oblika. Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova širom svijeta se koristi i kao dekorativno drvo. Nazivaju ga još i zlatno voće i u potpunosti opravdava svoj naziv nizom benefita koje ima za tijelo.

Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Bogat je izvor vitamina C, sadrži čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73% preporučene dnevne doze.

Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa i drugih infekcija. Sadrži velike količine antioksidansa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karoten, tanin, zeaksantin i pektin.

Antioksidansi i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani sa nastankom raznih bolesti. Snižava povišeni holesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan dotok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara.

Sadrži izuzetno puno kalijuma, kao i omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Kumkvat je zbog velike količine vlakana i vode odličan izbor za one koji žele da izgube na težini.

Prije jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti puno ukusniji. Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.