Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za 1.862 poljoprivrednika isplaćena podrška u vrijednosti od 575.000 EUR

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je za direktna plaćanja po površini za višegodišnje zasade i za organsku proizvodnju do sada isplatilo podršku za 1.862 korisnika, u iznosu od oko 575.000 EUR. Kako je saopšteno, u poređenju sa prethodnom godinom, bilježi se rast broja poljoprivrednih proizvođača koji su podnijeli zahtjev za podršku, za oko 20%.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo nastavlja sa redovnom isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su to pravo ostvarili kroz mjere agrobudžeta za 2020. godinu.

- Ovih dana kontinuirano se isplaćuje direktna podrška po hektaru u biljnoj proizvodnji, kao i podrška organskoj proizvodnji. Za direktnu podršku po hektaru vlada sve veće interesovanje poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori, a posebno je značajno što se nastavlja trend rasta poljoprivrednog zemljišta koje se obrađuje - ističu iz resornog ministarstva.

Nakon što je krajem jula izvršena uplata podrške za 1.392 poljoprivredna proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem i za organsku proizvodnju u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 470 korisnika kojima je isplaćena podrška u iznosu preko 242.000 EUR.

- Podsjećamo da su subvencije po hektaru u ovogodišnjem agrobudžetom uvećane na 200 EUR po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo i na dodatno plaćanje u iznosu do 10 EUR/ha obradive površine, odnosno 210 EUR po hektaru - navodi se u saopštenju.

Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade i za podršku organskoj proizvodnji trajao do 17. juna 2020. Shodno uslovima javnog poziva, zahtjev za podršku se mogao podnijeti i u dodatnom roku, a najkasnije do 17. jula 2020. godine.

- Ministarstvo će nastaviti postepeno sa isplatom i ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i za podršku organskoj proizvodnji, nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i prispjelih zahtjeva - dodaju.

Ova mjera finansira se iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2), koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Identifikacija parcela prema EU standardima

Sistem direktnih plaćanja po hektaru u Crnoj Gori značajno je usklađen sa EU politikom u ovoj oblasti, navode iz ministartsva.

- Zasadi poljoprivrednika koji su u sistemu subvencija su ucrtani u sistem za identifikaciju parcela. Ucrtane su sve površine pod višegodišnjim zasadima, na osnovu čega poljoprivrednici/korisnici prijavljuju površine i predaju zahtjeve za podršku. Ovaj sistem omogućava identifikaciju parcele bez mogucnosti za preklapanje i duplo finansiranje iste površine - ističu.

Sistem se i dalje nadograđuje i ide se ka tome da bude jedan zahtjev za sva direktna plaćanja, kako za biljnu tako i životinjsku proizvodnju, što će prilično pojednostaviti sistem plaćanja podrške u poljoprivredi.

- Na taj način sve vrste direktne podrške jednom poljoprivrednom gazdinstvu biće vezane za površinu, što će značiti i jedan zahtjev poljoprivrednika za ostvarivanje prava na podršku u biljnoj i u stočarskoj proizvodnji - zaključuje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.