Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.08.2020.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uređuje se kompleks oko "srpskih Briona" - Na obali Drine gradi se gradska plaža, otvoreni bazeni, auto-kamp i sportski tereni

Rijeka Drina (Foto: lustra/shutterstock.com)
Ljubovija i Drina značajana su turistička destinacija, koja postaje sve popularnija, te opštinska uprava planira da dodatno uredi područje u blizini rijeke. Planom detaljne regulacije turističko rekreativnog kompleksa Motel Ljubovija previđena je gradnja gradske plaže, otvorenih bazena, auto-kampa, kao i stadiona sa vještačkom travom.

- Ljubovija je zbog korone doživjela turistički procvat, a Drina je definitvno postala popularna turistička destinacija, stoga je plan opštine da uredi ovo područje. Osim uređenja kanalizacije, opštini je prioritet da uredi pristupne puteve do Drine za zainteresovane investitore. Trenutna cijena zemljišta uz rijeku je oko 3.000 EUR. Planom detaljne regulacije previđeno je da se zona od 20 ha pretvori u građevinsko zemljište i da se opredijeli zemljište za javnu namjenu - saobraćajnice. Opština je opredijelila sredstava za izradu projekta za preparcelizaciju, da se otkupi zemljište i da se sprovedu putevi do lokaliteta - kaže za eKapiju Aleksandar Perić, pomoćnik predsjednika opštine za infrastrukturu.

Do ušća rijjeke Ljuboviđe predviđeno je zemljište za gradsku plažu, a 1,5 ha opredijeljeno je za izgradnju auto-kampa.

Plan uređenja u obuhvatu PDR Motel Ljubovija (Foto: Opština Ljubovija)

- Za gradsku plažu su opredijeljena sredstava za nabavku projektno-tehničke dokumentacije, a tender bi trebalo da bude raspisan do kraja godine. Za auto-kamp je urađen i projekat za građevinsku dozvolu i čeka se rješenje imovinsko pravnih odnosa za izdavanje - kaže Perič.

U sklopu kompleksa postoji i plan za izgradnju otvorenih gradskih bazena za šta je pri kraju izrada dokumentacije. Planirana su dva bazena, veći i manji.

- Na prostoru je već uređeno dječje igralište, dva fudbalska terena i imamo plan za izgradnju terena sa vještačkom travom - navodi Perić.

Planove je, kako ističe, poremetila poplava koja je odnijela most koji je obuhvatu plana, a u je u toku gradnja novog mosta, kao i regulacija ušća Ljuboviđe u Drinu.

Dodaje i da vjeruju da će uskoro biti uređen i motel koji se nalazi u obuhvatu plana, a koji je u privatnom vlasništvu, poznat i kao "srpski Brioni".

- Početkom 2021. očekujemo puštanje u rad mosta Bratoljub, tako da će svo to zemljište biti još atraktivnije - ističe naš sagovornik.

Ivana Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.