NavMenu

U Plantažama ubrano i plasirano 600 tona kardinala - Uskoro berba vranca, nadaju se otvaranju granica i dolasku sezonskih radnika

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 13.08.2020. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Kym Ellis/unsplash)
Kompanija Plantaže je do sada ubrala i plasirala na tržište 600.000 kilograma kardinala, koja je njihova dominantna sorta stonog grožđa, saopštio je Pobjedi direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Dušan Kankaraš. Berba kardinala je počela 16. jula i, prema riječima Kankaraša, grožđe je ove godine izuzetno kvalitetno. On je najavio da će berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca najvjerovatnije početi u zadnjoj sedmici avgusta.

U Plantažama se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom kako bi mogli doći sezonski radnici. Kankaraš ipak poručuje da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će uz pomoć kombajna i ako bude trebalo svih zaposlenih, pa i čak i predstavnika menadžmenta biti u potpunosti obran.

- U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa - rekao je Kankaraš.

U Plantažama ove godine očekuju veće prihode od stonog grožđa nego lani.

- Komercijala svu količinu grožđa koju dnevno uberemo proda. Početna cijena kardinala je bila oko 1,5 EUR, sad se cijena kreće oko euro - rekao je Kankaraš.

On je dodao da se stono grožđe plasira na tržišta Srbije, Slovenije, kao i na domaćem tržištu.

- Da je turistička sezona u Crnoj Gori bolja, više grožđa bi išlo na crnogorsko tržište. Dnevno se ubere od 30.000 do 35.000 kilograma grožđa dnevno, a to se proda i za sad nemamo problema sa plasmanom - kazao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji kvalitet stonog grožđa je izvanredan, a berba će trajati još mjesec i po.

- Vremenski uslovi za stono grožđe su bili puno bolji nego prošle godine. Bobice i grozdovi su krupni, grožđe je potpuno zdravo i kao takvo znatno ga je lakše prodati - istakao je Kankaraš.

Istakao je da je ove godine i kiša pala u pravo vrijeme.

-Dobili smo prije nekoliko dana 80 litara kiše po kvadratu, što je i uz naše navodnjavanje jedna od mjera koja je idealna - naveo je Kankaraš.

Pod stonim grožđem nam se nalazi 137 hektara, a on je dodao i da su agrotehničke mjere urađene na vrijeme iako su Plantaže ove godine imale "hronični nedostatak radnika" zbog pandemije kovida-19.

- Sve agrotehničke operacije završene su u rokovima i na vrijeme, a nedostatak radnika smo nadomjestili tako što su praktično svi zaposleni radnici iz naše kompanije bez obzira na funkciju koju obavljaju bili zaduženi za "zelene operacije" i uspjeli smo da sačuvamo grožđe do današnjeg dana - saopštio je Kankaraš.

Sezonci

Prema njegovim riječima, posljednjih godina je sve evidentniji problem sa nedostatkom sezonske radne snage ne samo u Plantažama, nego i u agrosektoru regiona i EU. Zbog toga su, kako kaže, stalno zaposleni u Plantažama inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora bili anagažovani na terenu na fizičkim poslovima.

- Mi smo završili sve zelene operacije u vinogradima na površini od 300 hektara, to su poslovi lačenje, pljetva, proturanje, a kad je bilo manjka radnika za breskvu mi smo se i tada uključili i obrali smo 40 tona. Prošle godine smo isto zbog nedostatka radnika na rezidbi orezali 250 hektara - kazao je Kankaraš.

On je rekao da su na tim poslovima bili angažovani praktično svi radnici, na čelu sa izvršnom direktoricom kompanije Vericom Maraš.

- Izvršna direktorica je radila i bila uključena u sve te zelene operacije i svako jutro mi smo dva mjeseca ustajali u četiri i po sata i radili smo na Ćemovskom polju i taj posao završavali do deset sati, a kasnije smo nastavljali da radimo naše poslove - istakao je Kankaraš.

Kankaraš je dodao da je na berbi stonog grožđa angažovano 100 do 120 radnika, od čega je 60% iz Crne Gore i radne snage za ovu berbu ne fali. Kankaraš je govoreći o uslovima za rad naveo da se stono grožđe bere samo šest sati dnevno.

- Kardinal se počinje brati u šest sati, a berba se završava u 12 sati, tako da se visoke temperature izbjegavaju. Nakon toga u 12 sati transportno-utovarne grupe pokupe grožđe i odnose ga u hladnjaču - izjavio je Kankaraš.

Za jednu ubranu gajbu kardinala Plantaže radniku se plaća 40 centi.

Dnevnica

- Mi smo ove godine smanjili gajbe, odnosno grožđe stavljamo u šest kadica u gajbi, koje imaju otprilike sve zajedno nekih 5,5 kilograma. Prošle godine i svih ovih godina mi smo brali grožđe bez tih plastificiranih kadica i ta gajba je bila teška 7,7 kilograma. Tako da sada radnici mogu da zarade više - rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, radnici prosječno uberu 60-ak gajbi.

- Na taj način zarade dnevnicu od oko 25 EUR, međutim najbolji radnici koji beru više godina i imaju iskustvo mogu da uberu dnevno do 90 pa čak i preko 120 gajbi, pa oni mogu da zarade i do 50 EUR - naglasio je Kankaraš.

On tvrdi da Plantaže bolje plaćaju sezonske radnike od njihovih kolega iz vinogradarsko-voćarske branše u regionu.

Ilustracija (Foto: Cirkovic Milos/shutterstock.com)Ilustracija
Kankaraš je najavio da će glavni godišnji posao u Plantažama berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca početi krajem ovog mjeseca. On je naveo da je u pitanju deset miliona čokota na 2.090 hektara i da treba da se ubere 18 miliona kilograma grožđa.

- Tu će faliti radnika, jer u idealnim uslovima za berbu na Ćemovskom polju sem berbe kombajnima treba još 700 radnika da bi se vinograd obrao - naveo je Kankaraš.

On je saopštio da Plantaže imaju pet kombajna, a u toku su pregovori da se za ovu berbu kupi još jedan ili dva kombajna.

- U toj varijanti računamo da ćemo brati ne kao do sad 730 hektara vinograda mehanizovano, nego da ćemo brati znatno više površine - najavio je Kankaraš.

U Plantažama ipak očekuju da će se epidemiloška situacija u regionu izazvana virusom kovid-19 do početka berbe vinskog grožđa popraviti i da će se otvoriti granica sa Srbijom.

- Nadamo se da će doći gro radnika koji nam dolaze iz Leskovca, Kraljeva, Kragujevca. Mi smo sa svim tim grupovođama i grupama radnika i dan danas ostali u vezi i oni se nadaju da će doći na berbu - rekao je Kankaraš.

Kankaraš je najavio da će se u slučaju manjka radne snage za berbu vinskog grožđa u berbu uključiti i svi radnici Plantaža.

- U slučaju da ne budemo dovoljno sezonskih radnika mi ćemo uz pomoć kombajna i stalno zaposlenih radnika, računajući i zaposlene i administraciji, tehnologe i šefove obrati vinograd. Pošto svi živimo za berbu grožđa to je posao koji se praktično priprema 11 mjeseci i sigurno nećemo ostaviti Ćemovsko polje neobrano - poručio je Kankaraš.

Govoreći o kvalitetu vinskog grožđa on je naveo da su ove godine uspjeli da sačuvaju grožđe i da je ono za sad izvanredno.

- Što se tiče tehnoloških analiza vinskog grožđa, one se još nijesu počele raditi, ali vode grožđu nije falilo, tako da je u ovom trenutku dvadestak dana pred berbu mogu da kažem da posebno kada je u pitanju vranac, da je kvalitet grožđa izvanredan - saopštio je Kankaraš.

Ubrali 780.000 kilograma breskve

Kankaraš je istakao i da je kvalitet breskve ove godine izvanredan. Pod zasadima breskve su 83 hektara na Ćemovskom polju.

- Plan je bio da se ove godine ubere 780.000 kilograma breskve i mi smo taj plan ispunili u ponedjeljak. Kvalitet breskve i nektarine je bio izvanredan, a i prodaja odlično išla. Zadovoljni smo sa cijenom, koja je još uvijek dobra i kreće se oko euro - rekao je Kankaraš.

On je naveo da se breskva uglavnom plasira na domaće tržište.

- Dnevno se ubere od 11 do 15 tona, a toliko se i proda. Sa breskvom nikakvih zastoja nijesmo imali. Sve opearcije na breskvama smo završili u agro-rokovima na vrijeme i očekujemo da ćemo imati oko sedam odsto veći prinos u odnosu na plan, a samim tim da ćemo finansijski dobro proći - kazao je Kankaraš.

Berba breskve je počela 25. maja, a u Plantažama očekuju da će se brati još tri sedmice.

- U špicu berbe breskvu je bralo 80 radnika, a gro tih berača je iz Crne Gore - naveo je Kankaraš.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.