NavMenu

Luka Split planira gradnju naftnog terminala - U projekat će biti uloženo između 20 i 27 mil EUR

Izvor: Tanjug Srijeda, 12.08.2020. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte željeznicom i kamionima u unutrašnjost.

Riječ je o terminalu s četiri rezervoara ukupnog kapaciteta 56 hiljada kubika u splitskoj Sjevernoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za potrebe te kompanije, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor Luke Split Jerko Bačić kaže da se trenutno usklađuju poslovni planovi, vrše procjene poslovnog plana prihoda i dobiti s procjenom rizika tokom izgradnje terminala naftnih derivata, te razrađuje struktura projekta.

Na pitanje kada bi izgradnja mogla da počne, Bačić odgovara da je period za gradnju ovakvog objekta otprilike dvije godine od dobijanja svih potrebnih potvrda i dozvola nadležnih tijela.

- Prve procjene investicije kreću se u iznosima od 150 miliona do 200 miliona kuna (20-27 mil EUR). No, u ovom trenutku u mogućnosti smo da damo samo ove okvirne finansijske podatke o visini i proceni ulaganja - dodao je on.

Tako bi, uz najveći i široj javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda u Omšlju na Krku, te po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na hrvatskoj obali trebalo da nikne šesti komercijalni naftni terminal.

Kada se, osim terminala za Inine potrebe, nabrojanima doda i najveći terminal na Jadranu, u slovenačkom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logično se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno ide li Luka Split u isplativu investiciju, konstatuje Slobodna Dalmacija.

Bačic tim povodom ističe da su sproveli sveobuhvatnu i sistemsku studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti savremenih terminala naftnih derivata nedovoljni, piše list.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.