NavMenu

Do kraja avgusta na 28 lokacija u Herceg Novom 64 polupodzemna kontejnera - Investicija vrijedna pola milona eura

Izvor: Radio Jadran Srijeda, 12.08.2020. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: serato/shutterstock.com)Ilustracija
Postavljanje polupodzemnih kontejnera, koje je počelo u posljednjem kvartalu prošle godine, privodi se kraju, a prema informacijama iz hercegnovskog Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i zaštitu životne sredine, trebalo bi da bude okončano do kraja mjeseca.

Kroz investiciju vrijednu pola miliona eura, na 28 lokacija biće postavljena 64 polupodzemna kontejnera. Prema ranijim najavama, trebalo je da budu u funkciji do početka glavne turističke sezone. Međutim epidemija virusa usporila je realizaciju, odnosno promet robe bio je otežan, pa ih nije bilo moguće ranije dopremiti i postaviti.

- Završeno je postavljanje podzemnih kontjenera veće zapremine (5m3), dok će oni manje zapremine (2,5m3), kao i 30 manjih kontejnera (500 litara) biti postavljeni do kraja tekućeg mjeseca. Na nekim lokacijama će kontejneri biti postavljeni u paru (za suvu i vlažnu frakciju), dok će na nekim biti i po 4 - saopšteno je Radiju Jadran iz Sekretarijata.

Poseban kamion za otpad iz podzemnih kontejnera

S obzirom da je sistem pražnjenja kontejnera drugačiji u odnosu na klasične, bilo je neophodno nabaviti novi kamion. Tako bi u vozni park preduzeća Čistoća krajem mjeseca trebalo da stigne novo vozilo vrijedno 180.00 EUR. Ugovor o nabavci početkom maja sklopljen je sa podgoričkom firmom Ljetopis Automotive doo.

- Kamion za pražnjenje kontejnera će stići i početi sa radom krajem mjeseca, po završetku postavljanja svih podzemnih kontejnera. S obzirom na veću zapreminu novih kontejnera u odnosu na postojeće, dinamika pražnjenja će biti manja, te se shodno tome očekuju i uštede u poslovanju preduzeća. Prema procjenama, jedan kamion će biti dovoljan. Ukoliko se pokaže potreba za dodatnim, lokalna samouprava će u saradnji sa preduzećem Čistoća inicirati nabavku još jednog kamiona - ističu u Sekretarijatu.

Garantni rok za kamion je 12 mjeseci od dana isporuke. U slučaju nedostataka i uočavanja grešaka tokom garantnog roka, Ljetopis Automotive je dužan da u najkraćem roku o svom trošku otkloni nedostatke, bez gubitka prava na garantni rok. U suprotnom, Čistoća doo stiče pravo da sama otkloni nedostatke ili angažuje treće lice, da nabavi ili zamijeni oštećeni dio o trošku prodavca, bez gubitka garantnog roka, precizirano je, između ostalog, ugovorom.

Jedan podzemni umjesto 8 nadzemnih kontejnera

Jedan nadzemni kontejner količine je 1,2 kubika, pa će novi, polupodzemni kontejneri na svakoj lokaciji zamijeniti čak osam nadzemnih. To će značajno olakšati odvoz komunalnog otpada i smanjiti troškove.

Tokom ljetnje sezone nadzemne kontejnere je potrebno prazniti dva puta dnevno, dok će nove, polupodzemne biti potrebno prazniti jednom dnevno, ili jednom u dva dana, u zavisnosti od količine otpada. Pored toga, biće mnogo lakše održavati čistoću oko kontejnera, jer neće biti curenja, značajno će biti smanjeno širenje neprijatnih mirisa.

Izmiještanje starih kontejenera

Stari "klasični" kontejneri, ipak, neće biti poptuno izbačeni iz upotrebe, već izmješteni na druge lokacije, u gradskim ili prigradskim naseljima, o čemu će se odlučivati u saradnji sa Mjesnim zajednicama. Svi koji ne budu iskorišteni, biće sačuvani kao resurs preduzeća Čistoća, odnosno kao zamjenski kontejneri u slučaju oštećenja postojećih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.