NavMenu

Cijene plemenitih metala zabilježile drastičan pad na azijskim tržištima

Izvor: Tanjug Srijeda, 12.08.2020. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hecke61/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene plemenitih metala zabilježile su noćas drastičan pad na azijskim tržištima usljed oporavka apetita za rizikom nakon ohrabrujućih ekonomskih podataka i nada u novi američki paket ekonomskih podsticaja, koji je pogurao indeks S&P500 blizu rekordnih nivoa.

Cijena zlata na spot trgovanju pala je za čak 5,2%, na 1.921,50 USD po unci, što je najveći jednodnevni pad u sedam godina i daleko ispod rekordnog nivoa zabeleženog u petak od 2.072,50 USD, izvještava Reuters.

Oštar pad vrijednosti registrovali su i drugi plemeniti metali, pri čemu je srebro potonulo za čak 13,8%, najviše u jednom danu od oktobra 2008. Na zatvaranju trgovanja cijena srebra je bila u padu za 13,4%, na 25,24 USD po unci.

Vrijednost platine se stropoštala za 4,7%, na 940,08 USD, a u istom procentu je pala i cijena paladijuma na 2.116,33 USD po unci.

- Ovo je mini udar. Nismo mogli da ignorišemo jutrošnje udarne medijske naslove o potencijalnoj ruskoj vakcini, tako da se optimizam investitora za ulaganja u kompanijske akcije samo nastavio - izjavio je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u brokerskoj kući Oanda.

Na američkom terminskom tržištu cijena zlata je jutros pala za 4,6%, na 1.946,30 USD za uncu.

Bolji od očekivanih ekonomskih podataka u SAD uticali su na ubrzanje rasprodaja žutog metala, kaže Edvard Mora, ali dodaje da su izgledi za zlato i dalje snažni.

Proizvođačke cijene u SAD su porasle više nego što se očekivalo u julu, a opšti indek S&P na Vol stritu se primakao rekordnon maksimumu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.