NavMenu

Nove mjere podrške razvojna šansa za turizam - Gosti iz BiH, Rusije i Bjelorusije poboljšali situaciju, očekuje se otvaranje ka novim tržištima

Izvor: RTCG Srijeda, 12.08.2020. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Ivana76)
Da li su Vladine mjere turizmu opredijeljene kroz treći paket podrške privredi dovoljne, ne znamo, jer se ne zna ni koliko će situacija sa pandemijom korona virusa trajati ali je sigurno da su one jako izdašne i da predstavljaju veliku razvojnu šansu za sve u turizmu, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ranko Jovović.

Trećim paketom socio-ekonomskih mjera podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa koji je vrijedan 1,2 mlrd EUR najznačajnija podrška opredijeljena je sektoru turizma. Za Jovovića to je bilo i očekivano jer, kao podsjeća, turizam čini četvrinu crnogorskog BDP-a.

Ipak, na pitanje, da li su mjere dovoljne, nema konkretan odgovor.

- Ovo je prevazilaženje trenutne situacije i niko ne zna da li će te mjere biti dovoljne jer ne znamo koliko će trajati ova situcija sa pandemijom. Ono što je sigurno je da su mjere jako izdašne da smo puno radili sa vladom i ostalim institucijama po pitanju kreiranja ovih mjera - istakao je Jovović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Mjere smatra velikom razvojnom šansom za sve u turizmu.

- Treba da prepoznamo sve ove mjere i nađemo nove projekte i koncepte gdje bismo u skladu sa ovim što je kriza donijela napravili nova značajna i radna mjesta i nove projekte za Crnu Goru - kazao je Jovović.

Značajnim ističe da sektor turizma ovim mjerama refinansira postojeće kredite.

- Da Vlada subvencionira naredne dvije godine, da je tu svakako linija za likvidnost koja će pratiti do početka sljedeće sezone, sve ono što se tiče likvidnosti. Svakako da je to mjera sezonskih radnji koja će omogućiti da sačuvamo radna mjesta gdje Vlada 60% od bruto plate 50% subvencionira tako da je sve u svemu jako veliko - kazao je Jovović.

Ističe i da su i ostale institucije pratile mjere vlade.

- Centralna banka Crne GOre (CBCG) je donijela mjeru da banke klasifikuju nas koji budemo se refinansirali A kategorije što opet omogućava bankama da nemaju tolike rezervacije prema Centralnoj banci i da olakšano uđu u refinansiranje kredita - dodao je.

On je apelovao na poslovne banke da isprate ovu situaciju i pomognu turističkoj privredi.

- Jer znamo svi da je Investiciono razvojni fond jako puno uradio u prethodnom periodu i da će najveći teret pasti na IRF zato apelujemo na banke da one uzmu veiliko učeše po pitanju ovih mjera koje je Vlada donijela - kazao je Jovović.

On je ocijenio da se situacija u turizmu trenutno poboljšala otvaranjem granica i dolaskom turista iz Bosne i Hercegovine, Rusije i Bjelorusije, ali i izrazio nadu da će se poslije 1. septembra otvoriti nova tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.