NavMenu

Vlada u julu za brodove platila 4,44 mil USD - Otplaćene ovogodišnje obaveze prema Eksim banci za kupovinu brodova Crnogorske i Barske plovidbe

Izvor: Mina Srijeda, 12.08.2020. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorska i Barska plovidba uplatile su druge ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci za kupovinu brodova u ukupnom iznosu od 4,68 mil USD, saopšteno je Pobjedi iz tih brodarskih kompanija.

Najveći dio od ovog iznosa, od 4,44 miliona, obezbijedila je Vlada iz državnog budžeta, dok je ostatak od 242.501 USD platila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate četiri broda tih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 60,24 mil USD, od čega iz budžeta 40,7 mil USD.

Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje tih kredita.

Iz Crnogorske plovidbe su saopštili da je ta kotorska kompanija uplatila 21. jula 11. ratu kredita prema Eksim banci za kupovinu brodova u iznosu od 2,73 mil USD.

- Ratu je u cjelosti platila Vlada. Zbog sadašnjih niskih pomorskih vozarina, nastalih zbog koronevirusa, ne možemo predvidjeti da li ćemo i koliko učestvovati u otplati naredne rate, koja dospijeva za plaćanje 21. januara naredne godine u iznosu od 2,7 mil USD - kazali su iz kotorske firme.

I prvu ovogodišnju ratu kredita u januaru u cjelosti je platila Vlada.

Do sada je na ime otplate kredita za brodove 21. maj i Kotor, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 mil USD, od čega je Vlada platila 34 miliona, a ostatak od 3,56 mil USD je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava.

- Pored toga, Crnogorska plovidba je platila 2010. godine učešće za kupovinu brodova u iznosu od 8,36 mil USD. Kredit se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine - podsjetili su iz kotorskog preduzeća i dodali da je ostalo još da se vrati 22,95 miliona USD kredita.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona USD. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 mil USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 mil USD.

Iz Barske plovidbe je saopšteno da je ova kompanija 20. jula obavila plaćanje pete rate kredita kineskoj Eksim banci u iznosu od 1,95 mil USD, a po osnovu kredita uzetog za nabavku brodova Bar i Budva.

- Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je obezbijeđeno 1,71 mil USD. Preostali iznos od 242.501 USD je finansiran iz sredstava Barske plovidbe - precizirali su predstavnici barske kompanije.

Sljedeća rata za uplatu dospijeva 21. januara naredne godine.

- Barska plovidba je po osnovu vraćanja kredita do sada uplatila Eksim banci ukupno 14,32 mil USD, od čega je iz sopstvenih sredstava uplaćeno 7,57 mil USD, dok je iz budžeta obezbijeđeno ukupno 6,75 mil USD - rekli su iz barskog preduzeća.

Brodovi Barske plovidbe su kupljeni 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 mil USD. Sva četiri broda crnogorskih brodarskih kompanija unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer.

Iz Crnogorske plovidbe je saopšteno da je pandemija koronavirusa, kao i kod svih drugih privrednih i pomorskih kompanija imala negativan uticaj na poslovanje kotorske firme.

Prema riječima predstavnika ove kompanije, to negativno dejstvo tog globalnog problema se višestruko manifestuje.

- Za Crnogorsku plovidbu, kao pomorsku kompaniju, koja posluje na svjetskom tržištu, ova kriza se, sa jedne strane, reflektuje kroz manju tražnju za teretima koji se prevoze brodovima, a sa druge, povećanjem broja brodova koji nemaju upošljenja, što sve uzrokuje svakodnevni pad vozarina - kazali su iz Crnogorske plovidbe.

Predstavnici kompanije su naveli da je ozbiljan problem što brodovi, u sadašnjoj situaciji, imaju prilično praznog hoda.

- Vozarine su dostigle, u periodu pandemije, najniži nivo u zadnjih sedam ili osam godina. Trenutno se blago oporavljaju, ali ni približno dovoljno da bi se pokrili osnovni troškovi - rekli su iz te kompanije.

Iz kompanije su naveli da je brod Kotor trenutno na putu ka luci Kakinada u Indiji, a brod 21. maj na putu ka Peruu.

I iz Barske plovidbe su naveli da je pandemija koronavirusa uticala na poslovne aktivnosti kompanije.

- U proteklom periodu je bio prisutan pad privrednih aktivnosti na globalnom nivou što se direktno odražavalo i na umanjeni promet roba preko mora. Unajmitelj brodova je imao značajnih poteškoća u iznalaženju tereta, a pomorske vozarine su bile u padu - rekli su predstavnici barske kompanije.

Brodovi Bar i Budva su bili upošljeni, ali je prošle sedmice brod Budva oštećen, nakon što ga je u luci Harkort, u Nigeriji, udario drugi teretni brod dok je manevrisao.

Najavljeno je da će privremena popravka biti realizovana u Nigeriji, a finalna u nekom od brodogradilišta, najvjerovatinije u Turskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.