NavMenu

Kreće izgradnja regionalne deponije Eko-Sep vrijedne 15 mil EUR - Slijedi potpisivanje ugovora sa austrijskim Strabagom

Izvor: eKapija Utorak, 11.08.2020. 14:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Potpisivanjem Ugovora o zajmu u iznosu od 5 mil EUr za izgradnju regionalne deponije Eko-Sep sa Evropskom bankom i njegova ratifikacija od strane Predsjedništva BiH stekli su se uslovi da se sa izvođačem radova potpiše ugovor za izgradnju ove regionalne deponije.

Zvanični izvođač radova je austrijska firma Strabag sa kojim će se potpisati ugovor polovinom avgusta, a rok za završetak radova je 13 mjeseci.

Naime, radi se o izgradnji regionalne deponije Eko-Sep Grada Živinice, Opštine Banovići i Opštine Kladanj.

Posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije daje mogćnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, kao i načelnici susjednih opština Kladanja i Banovića unazad već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju ovog problema, koji će biti značajan cjelokupnoj regiji Tuzlanskog kantona.

Izgradnja centra za prikupljanje otpada ukupno će koštati 7,5 miliona, a za realizaciju navedenog projekta osigurana su sredstva u iznosu od 5 mil EUR kao zajam od Evropske banke, i oko 2,5 mil EUR grant sredstava koje je Evropska banka osigurala od svojih partnera čime će se omogućiti realizacija obje faze izgradnje deponije Eko-Sep.

Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj. Lokacija planirane regionalne sanitarne deponije (RSD), nazvane Separacija 1, se nalazi na području Grada Živinice.

Realizacijom ovog projekta u vrijednosti 15 mil KM, riješiće se problem otpada u Živinicama, Kladanju i Banovićima ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu, saopšteno je na sajtu Grada Živinice.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ističe kako je ovaj mega projekat veoma značajan za sve, te da će ova deponija biti jedna od najsavremenijih deponija koja ima sve potrebne dozvole za rad i koja će imati mogćnost za naknadnu obradu otpada, gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.