NavMenu

Za sigurno korišćenje pametnih telefona ove opcije treba isključiti

Izvor: N1 Utorak, 11.08.2020. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Ako koristite mobilni telefon, morate imati na umu da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphonea koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle.

Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje često svakodnevno koristimo, uključujući Bluetooth, WiFi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegova gubitka.

Takođe, od velike je važnosti za korisnike da isključe lokacijske podatke koji su iznimno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika i opskrbe, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA, prenosi Dnevnik.hr.

Iz sigurnosne agencija naglašavaju kako im je jasno kako su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i sigurnosti, za većinu njih nepraktični. Npr. pri korištenju karata i navigaciji jasno je kako moramo koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd. Na Ars Tehnici podsjećaju i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatora, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci jer se lokacija može pratiti putem Wi-Fi-ja i Bluetootha.

Još jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebali objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost "curenja" lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

Iako je riječ o savjetima usmjerenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili surađuju s vojskom, jasno je kako se isti sigurnosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je i jasno da, ako bi poštovali ta upozorenja, ne bi mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.