NavMenu

Preko Berze drveta bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima - Značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza gljiva, ljekobilja i šumskog voća

Izvor: eKapija Utorak, 11.08.2020. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović boravio je danas u Kolašinu, gdje se, zajedno sa predsjednikom Opštine Milosavom Batom Bulatovićem sasatao sa predstavnicima iz sektora drvoprerade.

- U neposrednom razgovoru sa drvoprerađivačima bilo je riječi o tržišnim izazovima sa kojima se susreću i na domaćem i na izvoznom tržištu i o pravcima za njihovo prevazilaženje. Takođe, razgovaralo se i o izazovima realizacije investicija u oblasti drvoprerade i reformi upravljanja šumskim fondom - saopšteno je iz Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako je navedeno, započete investicije u Kolašinu su sada već izvjesna šansa za sektor drvoprerade, kao i za druge proizvodne sektore za angažovanje lokalne radne snage tokom izgradnje. Nakon završetka izgradnje hotela, to će biti šansa za zapošljavanje građana Kolašina i najzahvalnije tržište za plasman poljoprivrednih proizvoda.

Sumirani su i ostvareni rezultati sektora šumarstva i drvoprerade koji su ohrabrujući, saopšteno je.

- U prošloj godini ostvaren je rekordan prihod u šumarstvu i drvopreradi od 120 mil EUR, što je za oko 50 miliona više nego u 2015. koja je bila rekordna po industrijskoj proizvodnji. U istom periodu broj zaposlenih povećan za 850, a prihodi Uprave za šume, uz smanjeni obim sječe su uvećani za 1,2 mil EUR u odnosu na 2016. uz 100% naplativost koncesionih naknada - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju i da je izvoz neobrađenog drveta u prošloj godini smanjen je za 41 put u odnosu na 2016, proizvodnja peleta u prošloj godini uvećana je za 3,5 puta u odnosu na 2016, a u prethodnom četvorogodišnjem periodu posađeno je 3,7 miliona sadnica, ili po 6 novih sadnica za svakog stanovnika Crne Gore.

- Značajno su redukovane sve bespravne aktivnosti u šumarstvu i popravljeno stanje šumske infastrukture, kao pristup ruralnim područjima - dodaje se u sapštenju.

Tokom sastanka sa drvoprerađivačima predstavljeni su i planovi u ovoj oblasti. Tako će se, kako je rečeno, promijeniti dosadašnji način koncesionog korišćenja šuma formiranjem privrednog društva Šume Crne Gore DOO koje će gazdovati državnim šumama na novim osnovama.

- Preko Berze drveta obezbijediće se bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima, sa posebnim povoljnostima prema onima sa većim stepenom finalizacije. Ovim modelom organizacije stvoriće se uslovi za formiranje novih malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurencije. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju sporednih šumskih proizvoda - gljiva, ljekobilja i šumskog voća. U prošloj godini iz Crne Gore je izvezeno 7,5 mil EUR tih proizvoda, uglavnom u neprerađenom obliku što predstavlja značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.