NavMenu

Svjetske berze odolijevaju američko-kineskim tenzijama

Izvor: Tanjug Utorak, 11.08.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Azijske berze su ojačale odoleijvajući prelivanju tenzija iz još jedne sparing runde u američko-kineskim odnosima na trgovanje, uz nade da će paket ekonomskih podsticaja SAD-a pružiti podršku nafti i robno zavisnim valutama.

Procijenjeno je da će evropska tržišta na otvaranju biti u plusu, pošto indeks fjučersa Eurostoks 50 bilježi dobitak od 0,86%, dok je londonski terminski indeks FTSE ojačao 0,77%, prenosi Reuters.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, porastao je za gotovo 1%, japanski Nikei 225 je posle praznika skočio za 1,85%, prije svega zbog rasta cijena akcija zdravstvenih i industrijskih kompanija, a hongkoški Hang Seng je ojačao za 2,3%.

Južnokorejske akcije iz indeksne korpe Kospi takođe su ignorisale pad izvoza, napredujući sedmu trgovinsku sesiju zaredom za još 1,4%, čime su od početka avgusta ojačale za 7,5%.

Singapurski referentni indeks STI je, međutim, stagnirao, nakon što su vlasti saopštile da očekuju najveću recesiju u istoriji tog grada-države.

Investotiri iščekuju sastanak između visokih americkih i kineskih trgovinskih zvaničnika u subotu, na kojem će biti razmatrani rezultati primjene faze 1 trgovinskog sporazuma tokom prvih šest mjeseci.

Budući da je Kina znatno podbacila s kupovinom energije i poljoprivrednih proizvoda iz SAD, to bi moglo da dovede u pitanje procene na tržištima da su trgovinski odnosi imuni na raspad diplomatskih veza između dvije zemlje, ocjenjuje Reuters.

Imovina koja se smatra sigurnim utočištem za ulaganja danas je generalno bila pod blagim pritiskom.

Zlato je skliznuo za oko 0,48%, na 2.017,5 USD po unci, a na američkom tržištu obveznica je nastavljena nedavna rasprodaja, uz rast prinosa na referentne 10-godišnje hartije od vrijednosti SAD na dvonedeljni maksimum od 0,5870%.

Tokom noći, trgovanje na Vol Stritu dobilo je izvjesnu podršku posle vesti da je predsjednik Donald Tramp potpisao izvršnu naredbu o djelimičnom vraćanju naknada za nezaposlene nakon prošlonedeljenog prekida razgovora između Bijele kuće i demokratkih čelnika o novim stimulusima.

Indeks Dau Džons je porastao za 1%, S&P 500 je nastavio uspon, dok je Nasdak neznatno skliznuo. Indeks S&P 500 je sada za nepunih 1% ispod svog rekordnog nivoa zabilježenog u februaru.

Na tržištu "crnog zlata", fjučersi sirove sjevernomorske nafte brent zabilježili su rast od 0,47%, na 45,20 USD za barel, a američka WTI nafta je skočila za 0,76% na 42,26 USD po barelu.

Što se tiče valutnih berzi, glavne valute su ostvarile zanemarljive dobitke prema dolaru, dok je jen oslabio. Evro je na zatvaranju trgovan na nivou od 1,1751 USD, a jen se spustio na 106,06 za USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.