Izvor: RTCG | Ponedjeljak, 10.08.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzetnik ne mora u penziju sa 67 godina

Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Prestanak radnog odnosa po sili zakona, u smislu godina života i staža osiguranja, ne odnosi se na preduzetnika, odnosno na zaposlenog koji je osnivač ili vlasnik većinskog udjela u tom privrednom društvu i druga lica utvrđena posebnim zakonom, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je u izjašnjenju na inicijativu kojom je Baranin Risto Lekić tražio da Ustavni sud ukine odredbu člana 164 stav 1 Zakona o radu, pojasnio da je po ranijem zakonu, radni odnos prestajao svim zaposlenim koji su navršili 67 godina života i 15 godina staža osiguranja, što sada nije slučaj.

- Naime, odredbom člana 164 stav 1 Zakona propisano je da radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom. U stavu 4 ovog člana propisano je da se navedena ograničenja ne odnose na preduzetnika, odnosno zaposlenog koji je osnivač ili vlasnik većinskog udjela u tom privrednom društvu ili druga lica utvrđena posebnim zakonom - naveo je Purišić u odgovoru na inicijativu.

Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbije podnijetu inicijativu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.