NavMenu

Raspisan javni poziv za suvbencionisanje kamata za poljoprivedu, agroindustriju i ribarstvo

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.08.2020. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo.

Kako je navedeno, ovaj javni poziv dio je trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera, sa ciljem podrške sektorima poljoprivrede i ribarstva za održavanje likvidnosti.

- Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31. decembra 2020. godine podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu javnog poziva - stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjećaju da su iz posebnog Vladinog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 mil EUR, već realizovali pet mjera.

- Realizovana je avansna isplata 80% premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci i nova povoljnu kreditnu linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate - navode.

Takođe, u toku je i realizacija programa intervencija na tržištu.

- U narednom periodu pokrenuće se i realizacija dugoročnih mjera podrške iz Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, odnosno Koncepta brzih iskorka u sektorima poljoprivrede i ribarstva, koji će obezbijediti značajne mogućnosti za novu proizvodnju, nova radna mjesta, novu vrijednost, novi značajni ekonomski rast - dodaju iz Ministarstva.

Koncept podrazumijeva nastavak podrške malim gazdinstvima i njihovoj konkurentnosti, generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima i široku kooperantsku mrežu malih gazdinstava, kroz bolju konkurentnost, tržišnu prepoznatljivost i bolju povezanost sa sektorom trgovine i turizma, što će, kako kažu, doprinijeti smanjenu uvozne zavisnosti.

Detalje javnog poziva možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.