NavMenu

Visokokvalitetan dječji propolis pravi se u Starim Banovcima - Mednik pčelinji proizvodi uskoro i na policama londonskih marketa (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.08.2020. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)Ilustracija
U doba pandemije koronavirusa mnogi su posegnuli za prirodnim preparatima za jačanje imuniteta. Među njima je i propolis, čija već čuvena antipatogena svojstva ne treba posebno isticati. Obično se pravi kao alkoholna tinktura ili rastvor u propilen glikolu za djecu, ali se kod nas rijetko može pronaći vodeni rastvor propolisa, koji je svakako najzdravija varijanta za najmlađe, ali i trudnice i dojilje i ljude koji ne konzumiraju alkohol.

Upravo ovakav propolis za djecu pravi Nikola Pražić, mladi pčelar iz Starih Banovaca. U njegovom pčelarskom gazdinstvu Mednik izrađuje se tridesetoprocentni rastvor propolisa, na vodenoj bazi za djecu i u alkoholu za odrasle.

- To je, kako kažu upućeni, maksimalna i ujedno i najidealnija koncentracija propolisa u rastvoru. Recept smo dobili od jednog iskusnog profesionalnog pčelara, koji je pak savjet o udjelu propolisa u tinkturi dobio od tehnologa iz Novog Sada. Ta razlika u jačini se veoma osjeti i po punoći ukusa - navodi za eKapiju Pražić, koji dodaje da je od kolege potekla i formulacija za vodeni rastvor propolisa.
(Foto: Mednik/Foto: Ivan Smuđa)
Naš sagovornik kaže kako se sve količine propolisa koji sami skupljaju u košnicama jako brzo rasprodaju.

- Veća je tražnja nego kapacitet proizvodnje, jer ne želimo po svaku cijenu da pravimo poropolis slabijeg kvaliteta, sa većim udjelom voska - ističe Nikola.

Pored propolisa, u okviru brenda Mednik prodaju se i bagremov, lipov i livadski med, matični mleč, različite mješavine meda i ljekovitog sjemenja i korijenja, miksevi za djecu, kao i miksevi meda i liofilizovanog voća - malina, borovnica, jagoda i kokosa.

- Posebno bih istakao med sa sjemenom koprive, koji je prošle godine bio i favorit kupaca jer je bogat gvožđem pa pomaže kod anemije, ali sada imamo problem sa pronalaženjem kvalitetnog sjemena koprive. Tu je i Bronhi mix koji pomaže kod prehlade i upornog kašlja čisteći disajne puteve, a sadrži kurkumu, đumbir i cimet. Jedan od novijih proizvoda je med sa limunom i nanom, jedinstven na našem tržištu, a trenutno ispitujemo i nove voćne mešavine meda i manga, pomorandže i jabuke - kaže Pražić.
(Foto: Mednik/Foto: Ivan Smuđa)
Ističe da je Mednik med kvalitetan, prirodan i minimalno prerađen.

- Recimo, naš livadski med sadrži i suncokret koji je jako kvalitetan jer sadrži dosta polena, prepunog proteina i minerala. Ima tu i čička i mnoštva drugih livadskih biljaka, a što je više biljaka u medu, on je kvalitetniji - navodi Nikola dodajući da je najkvalitetniji med od uljane repice, jer ima najviše polena.

U Medniku med od uljane repice deklarišu kao cvijetni i koriste ga za mikseve, a kada je reč o voćnim mješavinama, naš sagovornik ističe da ne štede na liofilizovanom voću, kao i da se ono ni na većim temperaturama ne izdvaja od meda, već masa ostaje homogena.

Zanimljivo je da je Pražić pčelarenjem počeo da se bavi ne tako davno, pre četiri godine, a ideju je, kako kaže, dobio dok je selio druga pčelara.

(Foto: Mednik/Foto: Miloš Ognjanović)
- Svidjelo mi se to što sam vidio i požileo sam i ja da gajim pčele. Od njega sam uzeo tri košnice, a danas ih imam 43 i planiram da nabavim još - navodi Nikola i dodaje da je prije toga dugo radio u proizvodnji ljekova, a to mu iskustvo dosta pomaže i u ovom poslu.

Proizvodi brenda Mednik se, prema njegovim riječima, za sada mogu poručiti onlajn i pronaći u nekoliko prodavnica zdrave hrane u Mladenovcu, Novom Sadu i Novim Banovcima, ali Pražić ima ozbiljnije ambicije za budućnost.

- Trenutno pravimo zalihe da bismo obezbijedili dovoljne količine meda za planiranu kampanju sa ciljem ulaska u asortiman većeg broja prodavnica zdrave hrane. U planu su nam brendirane police, a želimo i da na svojim proizvodima imamo kvalitetnije etikete, tako da smo otvoreni za ponude firmi koje prave naljepnice za tegle – kaže nam Nikola.


Osim prodora na domaće tržište, Mednik se sprema i put inostranstva.

- Dobili smo ponudu za plasman naših proizvoda u velike markete u Londonu, kao i u Švajcarsku, tako da za otprilike mesec dana planiramo proširenje proizvodnih kapaciteta. Preuredićemo i proširiti pogon više nego dvostruko i ozbiljno ćemo povećati obim proizvodnje - otkriva naš sagovornik.
(Foto: Mednik/Foto: Miloš Ognjanović)
On ističe da sadašnja mjesečna proizvodnja iznese 6.000 tegli meda mjesečno, a da bi samo za potrebe izvoza u Veliku Britaniju taj broj morali da povećaju na čak 70.000.

- Zbog tog ogromnog posla moraćemo i da dokupljujemo med, pa možda čak i da ga uvozimo, jer je teško nabaviti tolike količine meda u Srbiji za izvoz na zahtjevnija tržišta - kaže Pražić, koji očekuje da bi izvozni posao mogao da startuje već krajem godine, do kada bi Mednik trebalo da dobije i HACCP standard bezbjednosti upravljanja hranom koji je jedan od uslova za izvoz.

B. Petrović

Fotogalerija
Mednik
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.