NavMenu

Institut za crnu metalurgiju u gubitku 217,45 hiljada EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 10.08.2020. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)Ilustracija
Institut za crnu metalurgiju (ICM) zabilježio je u drugom kvartalu gubitak od 217,45 hiljada EUR, što je 1,2 puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi kompanije na kraju juna iznosili su 505,68 hiljada EUR i bili su 20,8% manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi ICM-a smanjeni su 11,1% na 724,59 hiljada EUR. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 392,45 hiljada EUR, amortizacije i rezervisanja 121,82 hiljade, a materijala 105,81 hiljadu EUR. Ostali poslovni rashodi bili su 104,52 hiljade EUR.

Ukupna aktiva kompanije na kraju juna iznosila je 6,35 mil EUR, što je skoro pet odsto manje nego u uporednom periodu.

Akumulirani gubitak iznosi 2,79 mil EUR, kratkoročna rezervisanja i obaveze 771,2 hiljade, a dugoročna 54,82 hiljade EUR.

Odložene poreske obaveze iznose 294,21 hiljadu EUR.

Vlasnici 19,11% akcija ICM-a je država, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja posjeduje 19,04%, Trend 10,26%, Tosčelik 7,02%, Zavod za zapošljavanje 6,35%, Fond za obeštećenje 5,31%, dok se iza HB Zbornog kastodi računa 1 nalazi skriven vlasnik 4,43%. Vlada posjeduje 1,31%.

Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto udjela.

Na tender za privatizaciju 51,1% državnog udjela u ICM-u krajem juna 2016. godine nije dostavljena nijedna ponuda. Za Institut je bio raspisan tender i u maju 2009, ali je poništen u septembru iste godine, jer je jedini ponuđač, nikšićki Neksan, ponudio za Tendersku komisiju neprihvatljivo nisku cijenu. Neksan je za 51,1% akcija ICM-a ponudio tri EUR.

Institut za crnu metalurgiju bavi se istraživanjem, razvojem i kontrolom kvaliteta metalnih i nemetalnih materijala i proizvodnjom specijalnih čelika i legura u obliku odlivaka i polufabrikata za kovanje i valjanje, kao i hladno valjane žice.

Ta kompanija obavlja specijalistička ispitivanja fizičko-hemijskog stanja i karakterizacije materijala i procesne opreme na nivou ekspertiza, arbitraža i stručnih nalaza.

Institut je osnovan 1974. godine za potrebe naučno-istraživačkog rada i tehnološkog razvoja Željezare, kao i nastave Metalurško-tehnološkog fakulteta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.