Izvor: Mina | Ponedjeljak, 10.08.2020.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NTC Logistika raspolaže sa prostorom od 70.000 m2 i 75 dostavnih vozila - Kompanija ulaže u proizvodnju hrane, u planu i proširenje pivare Mammut

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Petinov Sergey Mihilovich/shutterstock.com)
Nikšićka kompanija NTC Logistika ima u planu da učini sve domaće proizvode dostupnim proizvođačima i prepoznatljivijim na tržištu, saopštio je njen direktor Srđan Jovović i dodao da im je cilj bolja snabdjevenost tržišta i ubrzanje robnih tokova.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da bi tada proizvođači bili mnogo više fokusirani na svoj proizvod, na unapređenje kvaliteta i povećanje obima proizvodnje.

- Na našem sajtu bi dali informacije o svakom artiklu, a proizvođači bi, tim putem, mogli da prave akcije i učine proizvod intresantnijim za potrošača - rekao je Jovović i dodao da planiraju saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, dugogodišnje analize ključnih problema za razvoj malih poljoprivrednih proizvođača, rezultirale su saznanjem da je njihov najveći problem, upravo, logistika.

- Neophodno je da se domaći proizvođači fokusiraju na unapređenje i povećanje konkurentnosti svojih proizvoda kako bi bili što interesantniji svojim kupcima, a da preko naše logistike budu dostupni bilo gdje u Crnoj Gori, bez obzira na količinu robe, i to u roku od 24 sata - naveo je Jovović.

On je objasnio da ukoliko određenom restoranu trebaju dva kilograma nekog sira svakog dana, oni su tu da taj proizvod učine dostupnim i dostave ga iz, na primjer, Pljevalja, Kolašina, Berana ili Nikšića.

- Mi smo takođe razvili online NTCSHOP.ME gdje su sve zalihe apdejtovane u realnom vremenu sa zalihama u stvarnom stanju u svakoj sekundi i time smo omogućili svim potrošačima i klijentima da sami prave svoje porudžbenice. Takođe smo omogućili i odloženo plaćanje od tri do 12 rata, uz besplatnu dostavu na kućnu adresu - rekao je Jovović.

On je dodao da su tako sve proizvođače učinili dostupnim u Crnoj Gori.

Najveća investicija kompanije Comp Comerc je Logističko distributivni centar koji je prije tri godine otvoren na Kapinom Polju u Nikšiću.

- S obzirom na to da Comp Comerc postoji više od 30 godina i da naša kompanija NTC radi sa najvećim svjetskim kompanijama redosljed događaja je bio da napravimo modernu logističku kuću, po svim svjetskim standardima, kako bi u budućnosti mogli da odgovorimo svim izazovima, kao i da pružimo naše usluge svim partnerima u Crnoj Gori i van nje - objasnio je Jovović.

Prema njegovim riječima, kako je Crna Gora sve bliže EU tako i oni moraju implementirati sve standarde koji se odnose na skladištenje i distribuciju prehrambenih proizvoda kao i druge robe široke potrošnje.

NTC Logistika je prostor rađen po najmodernijim standardima.

- U NTC Logistika smo investirali 3,5 mil EUR, a počeli smo rad 2017. godine. Obuhvata impozantan prostor od 70.000 m2, od čega je centar na 6,5 hiljada kvadrata, raspolažemo sa deset hiljada paletnih mjesta u suvom skladištenju, imamo pet najsavremenijih komora sa kapacitetom do hiljadu paletnih mjesta kao hjumidor za skladištenje do 100.000 tompusa - precizirao je Jovović.

On je dodao da posjeduju i 75 dostavnih vozila za razne namjene.

- Imamo standarde HACCP i ISO9001-2015. Ono na šta smo posebno ponosni je da smo odgovorili i najtežoj logistici i distribuciji, a to je transfuzija krvi u Crnoj Gori. A za to smo dobili pohvale od predstavnika Evropske unije (EU) - rekao je Jovović.

On je naveo da u logistici zapošljavaju oko 90 ljudi.

- Smatram da brojni poslovni ljudi u Crnoj Gori troše svoje dragocjeno vrijeme na logistiku koja je zahtjevna djelatnost gdje su konstantno neophodna ulaganja i maksimalna iskorišćenost svih kapaciteta. Mnogobrojna domaća preduzeća rade sa minimalnim logističkim potencijalima, pa nemaju dovoljno vremena da se usredsrede na razvoj svojih proizvoda - naveo je Jovović.

On je podsjetio da se svugdje u svijetu isključivo koriste usluge specijalizovanih kuća za logistiku, a to vrijeme dolazi i u Crnu Goru.

- Domaći biznismeni još ne sagledavaju na pravi način troškove za logistiku kao ni standarde koje moraju ispunjavati. Mi smo servis preko koga svi proizvodi mogu biti dostupni bilo gdje u Crnoj Gori u roku od 24 sata. Time mnogi poslodavci imaju više vremena da se fokusiraju na razvoj svojih proizvoda - naveo je Jovović.

On je, na pitanje kako će se pandemija Covid-19 odraziti na poslovne bilanse, odgovorio da je koronavirus donio brojne novine u cjelokupnom životu pa tako i u biznisu.

- Poslovni sektor je jako osjetljiv na globalne probleme jer na njih ne možemo da utičemo, zato preduzetnici moraju brzo da se prilagođavaju novim biznis uslovima i da donose najbolje odluke u takvom vremenu. S obzirom na sadašnji pad potrošnje i turizma do 90%, svi sektori su, naravno, suočeni sa problemima - saopštio je Jovović.

Kako se u svakom biznisu godišnji bilansi upoređuju, sada će se oni računati na period prije i poslije korone.

- Manjak gostiju će se odraziti na sve segmente i time smanjiti platežnu moć građana, tako da nas čeka težak period na svim poljima, ali to je ujedno i šansa da naše proizvođače jačamo i time smanjimo zavisnost od uvoza - kazao je Jovović.

Kompanija je 2018. godine otvorila i pivaru Mammut, u kojoj proizvodi kraft pivo.

- Danas smo jako ponosni na dobro obavljen posao. Možemo se pohvaliti da smo jedinstveni, ne samo u regionu, nego i šire, zbog prepoznatljive specifičnosti našeg piva. Naše pivo je posebno i dugačije, prvo, zbog vode od koje ga pravimo. Bunarska voda je konstantno ujednačenog kvaliteta što je izuzetno važno za jedinstveni ukus i kvalitet piva - objasnio je Jovović.

On je kazao da najveću zahvalnost duguju potrošačima koji su prepoznali njihov rad i trud, a nastoje da tako bude i ubuduće, da, radeći na unapređenju proizvodnje, postanu poznati u čitavom svijetu.

- Želimo da pokažemo da iz male države možemo napraviti proizvod konkurentan na svjetskom trzištu. Investiciju smo realizovali što iz sopstvenih sredstava, najvećim dijelom kreditom Hipotekarne banke, i naravno naši partneri iz Mađarske koji su nam bili "vjetar u leđa" i pružali nam apsolutnu podršku da projekat iznesemo do kraja. Izvozimo već drugu godinu u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), a pregovaramo za izlazak na tržište Italije - naveo je Jovović.

On je rekao da je koronavirus promijenio čitav svijet, u društvenom, ekonomskom i svakom smislu.

- Izmijenjene su i navike ljudi, pa se moramo prilagođavati novim poslovnim okolnostima i pratiti globalna dešavanja koja se odražavaju i na poslovni sektor naše zemlje. Već drugu godinu radimo i investiramo u farme svinja i ovaca, jer smatramo da se investicije u proizvodnju hrane mnogo brže vraćaju zato što su naslonjene na naše hotelijerstvo i ugostiteljstvo - kazao je Jovović.

On je dodao da su napravili sušaru na Vučju, gdje poznate ruže vjetrova veoma dobro pogoduju sušenju proizvoda, isključivo prirodnim strujanjem vazduha.

- Osim hrane, investiraćemo i u širenje kapaciteta Mammut pivare - zaključio je Jovović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.