NavMenu

Pad indeksa i rast prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi - Realizovano 26 transakcija

Izvor: Mina Nedjelja, 09.08.2020. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Pad indeksa i veći promet obilježili su mirnu sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 2,19% na 674,6 poena, a MONEX 1,54% na 10.017,6 bodova.

Promet je iznosio 344,07 hiljada EUR i bio je sedam puta veći od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 26 transkacija, a najveći udio u prometu imale su akcije preduzeća Sveti Stefan hoteli, i to 81,24%.

Akcija Sveti Stefan hotela ostala je na prošlosedmičnih 2,3 EUR.

Iz Poreske uprave (PU) saopšteno je da je izmjenama Zakona donijet niz novina u vezi sa sistemom poreza na dodatu vrijednost, od kojih neke predstavljaju dio Vladinih mjera za podršku privredi tokom trajanja pandemije zarazne bolesti Covid-19.

Izmjenama Zakona propisana je primjena snižene stope PDV-a od sedam odsto kod usluga smještaja u turističkim apartmanima, pored ranije propisanih ostalih vrsta turističkog smještaja - hotela, motela, turističkih naselja, pansiona, kampova i vila.

- Snižena stopa PDV-a će se primjenjivati kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga. Ta mjera se kod svih vrsta ugostiteljskih objekata registrovanih shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu primjenjuje od 4. avgusta do 31. avgusta naredne godine - rekli su iz PU.

Pale su akcije Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Velika plaža 11,8 odsto na 7,5 EUR, Crnogroskog Telekoma 6,3 odsto na 1,04 EUR i Instituta Simo Milošević 3,7 odsto na 26 EUR.

Dionica Jugopetrola oslabila je blago na 9,04 EUR. Ta naftna kompanija završila je prvu polovinu godine sa neto dobiti od 120,86 hiljada EUR, 1,9 puta manjom u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Poslovni prihodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, pali 41,2% na 40,08 mil EUR, a rashodi 40,5% na 40,21 mil EUR.

Slabile su dionice Luke Bar 7,4 odsto na 25 centi, a Plantaža 5,1 odsto na 8,54 centa.

Ove sedmice je saopšteno da Elektroprivreda (EPCG) privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata hidroelektrane (HE) Piva, kojoj će se produžiti radni vijek za još 40-ak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

- Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 mil EUR i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko 10 mil EUR - kazali su iz EPCG.

Rasle su akcije Solane Bajo Sekulić 7,9% na 1,51 EUR, a Jadran Perasta 4,3% na 2,19 EUR.

Kompanija Jadran Perast uvećala je kapital po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital. Nakon tih promjena, ukupna kapitalna vrijednost preduzeća iznosi 13,91 mil EUR.

Dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ostala je na prošlosedmičnih 57 centi.

Sedmicu je obilježila i vijest da je pozitivan rezultat na crnogorskom bankarskom tržištu u prvoj polovini ove godine zabilježilo 12 poslovnih banaka, čiji je ukupan profit iznosio 16,97 miliona EUR.

Gubitak je zabilježila jedino Adriatic banka, a iznosio je 848.000 EUR.

Akcijama Trenda, čija je vrijednost ostala na prošlosedmičnih 4,91 cent, trgovalo se za 245 EUR.

Obveznicama Hipotekarne banke trgovano je za 40,04 hiljade EUR, dok je promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio 11,93 hiljade EUR.

Novi Odbor direktora Montenegroberze konstituisan je u petak u Podgorici i njime će ubuduće predsjedavati Dražen Stanković iz Crnogorske komercijalne banke (CKB), dok će mu zamjenik biti Mehmet Gonen, predstavnik Istanbulske berze, potvrđeno je Vijestima iz berze.

Stanković je direktor Treasury Trading sektora u CKB banci, članici mađarske OTP grupacije. On ima 18 godina iskustva u bankarskoj industriji, posebno upravljanje fondovima, imovinom i obavezama.

Gonen je izvršni potpredsjednik Istanbulske berze zadužen za razvoj poslovanja i marketing. Radio je za renomiranu finansijsku instituciju Goldman Sachs International u Londonu i za Merrill Lynch Turkey, a karijeru je počeo kao broker.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.