NavMenu

Kriza pokazala prednost postojanja nacionalne avio-kompanije - "Montenegro Airlines jedan od uspješnijih državnih projekata"

Izvor: Mina Nedjelja, 09.08.2020. 22:32
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Montenegro Airlines (MA) je jedan od uspješnih državnih projekata u prethodnih četvrt vijeka, saopštio je njegov predsjednik Odbora direktora, Nikola Vukićević i dodao da je cilj stvoriti avio-kompaniju koja će uspješno poslovati na međunarodnom tržištu.

- Ove godine slavimo 25 godina od osnivanja. I zaista imamo razloga da budemo ponosni na prethodni period. Podigao je na viši nivo avio-saobraćaj u Crnoj Gori, otvarao prvi destinacije u zapadnoj Evropi i Rusiji, prevezao skoro deset miliona putnika - rekao je Vukićević Dnevnim novinama.

On je rekao da je MA opstao na jednom vrlo konkuretnom tržištu, a danas kreira proizvod koji se prodaje na međunarodnom tržištu.

Vukićević je, govoreći o trećem paketu mjera, kazao da je to kvalitetan dokument koji je obuhvatio višegodišnji period i vrlo jasno se fokusirao na oblasti privrede preko kojih Crna Gora može da ojača svoju konkurentsku poziciju. Tu se misli na turistički, saobraćajni, poljoprivredni, energetski, inovacioni, ali i ostale sektore.

- Ono što je značajno za MA jeste jačanje podrške avio-prevoznicima koji dovoze turiste u Crmu Goru kroz poseban fond koji će biti do pet miliona eura godišnje - naveo je Vukićević.

Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju MA donesen je u crnogorskom parlamentu na predlog Vlade u decembru 2019. godine.

- Zakon je u primjeni, počele su aktivnosti predviđene ovim aktom, a sredstva za njegovu implementaciju su predviđena Zakonom o budžetu Crne Gore za ovu godinu. Ako pomenuti zakon gledamo na simboličan način, on predstavlja kraj MA kakvog smo imali u prethodnom period - naveo je Vukićević.

Zakon, kako je kazao, na jedan sveobuhvatan način je riješio zaostale dugove, obezbijedio likvidnosti za tekuće poslovanje u prelaznom periodu i stvorio pretpostavke za nabavku aviona koji će uz dobar menadžment obezbijediti pozitivno poslovanje.

- Zakon je obezbijedio da možemo graditi novi, fleksibilniji i tržištu bolje prilagođen MA - ocijenio je Vukićević.

On je, odgovarajući na pitanje kakve je posljedice epidemija novog koronavirusa ostavila na MA, kazao da je nažalost, epidemija Covid-19 poremetila poslovne planove za ovu godinu.

- U ovoj godini ćemo ostvariti daleko manje prihode i prevesti puno manje putnika nego što je bilo planirano. U periodu od januara do jula ostvareno je blizu 30 mil EUR ukupnih prihoda manje nego u istom periodu prošle godine. Procjene krize još ne možemo kvantifikovati, sada smo fokusirani na ljetnu sezonu i pokušaje da ostvarimo što bolje rezultate u skladu sa objektivnim mogućnostima - rekao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, kompanija uspijeva da servisira svoje obaveze zahvaljujući sredstvima koja su obezbijeđe-na posebnim zakonom i Zakonom o budžetu.

- Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim je da bi opstanak MA praktično bio onemogućen u ovim teškim vremenima da taj zakon nije donesen u decembru prošle godine - dodao je Vukićević.

On je rekao da je uloga MA u doba epidemije pokazala prednosti postojanja nacionalnog avio-prevoznika.

- Mogli smo kao država reagovati brzo i rješavati urgentne potrebe zdravstvenog i privrednog sistema angažovanjem svojih aviona, u situaciji kada slobodnih putničkih i kargo kapaciteta na tržištu nije bilo. U periodu prekida komercijalnog saobraćaja, od 16. marta do 11. juna prevezeno je 3,33 hiljade putnika u čarter aranžmanima i znatna količina razne robe - rekao je Vukićević.

On je podsjetio da su se u godinama 2017, 2018. i prošla, procjene o indirektnim efektima poslovanja MA kretale do 150 mil EUR godišnje. Uz nekoliko desetina miliona EUR direktnih efekata za državni budžet i privredu.

Vukićević je saopštio da je za prvih šest mjeseci prevezeno oko 65.000 putnika, dok je u istom periodu prošle godine prevezeno 238.000 putnika, u redovnom saobraćaju.

- Za jul su podaci još porazniji, registrovano je 8,5 hiljada putnika, dok je u julu prošle godine prevezeno 87 hiljada putnika. Odnosno, manje od deset odsto prošlogodišnjeg broja - kazao je Vukićević.

On je, na pitanje ima li naznaka o uspostavljanju avio-saobraćaja sa Rusijom i Srbijom, odgovorio da su stručne službe kompanije u stalnoj komunikaciji sa nadležnim vlastima i našim poslovnim partnerima iz Srbije i Rusije.

- Nažalost, ovo nije komercijalno pitanje, već početak letova zavisi od zdravstvene situacije, koju potvrđuju nadležni državni organi. Ona se svakodnevno mijenja, tako da je bilo kakva prognoza nezahvalna. Za sada nemamo pouzdanu informaciju da li je i od kada to moguće za Srbiju - naveo je Vukićević.

On je dodao da je ista stvar i za Rusiju, mada nakon odluke vlasti očekuju da ruske vlasti donesu odluku o otvaranju letova ka Crnoj Gori ubrzo.

- Destinacije prema kojima saobraćamo su za sada samo zapadnoevropske, a letovi prema Rusiji bi u najboljem slučaju mogli početi sredinom avgusta. Odnosno, čim se dobije pozitivna odluka iz Rusije - zaključio je Vukićević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.