NavMenu

Projekat automatizovane pametne saksije Orhis dobio podršku EU programa za inovacije

Izvor: eKapija Petak, 07.08.2020. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Drugoplasirani tim Orhis prve Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta je dobio podršku programa Evropske unije za inovacije.

EPoC WB projekat je osmišljen tako da nudi podršku perspektivnim, na tehnologiji zasnovanim, projektima sa zapadnog Balkana, koji se nalaze u fazi "Dokazivanja koncepta" (Proof of Concept Stage). EU4Tech nudi pomoć stručnjaka i mentora koji će odabranim timovima pomoći da potvrde i zaštitite svoju tehnologiju, razviju održivi poslovni model i da svoj projekat približe tržištu.

Kako je saopšteno iz PR službe Univerziteta, Orhis je automatizovana pametna saksija koja pruža kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke. Orhis će korisnicima pružiti znanje i pomoć koja im je neophodna oko uzgoja biljke, dok će monitoring biti obavljen preko prateće aplikacije.

Članovi tima Orhis su Luka Manojlović, Vladimir Đurišić, Boris Jovanović i Miloš Jelovac sa Elektrotehničkog fakulteta, zatim Ognjen Šubarić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Aleksandra Savić koja je diplomirala na Biotehničkom fakultetu.

- Kako studenti nijesu imali pravo samostalne prijave na ovaj poziv, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore im je pružio podršku kroz preuzimanje uloge nosioca Projekta - navodi se u saopštenju.

Orhis je osvojio drugu nagradu na prvoj Startup akademiji Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila osmišljena tako da se kroz višemjesečno mentorstvo od strane, mahom bivših studenata Elektrotehničkog fakulteta, dokazanih profesionalaca u struci, studenti usmjere ka inovativnom razmišljanju, razradi i kvalitetnoj prezentaciji inovativnih ideja, te komercijalizaciji istih. Mentor tima Orhis je bio dr Đuro Stojanović.

- EU4TECH PoC je program u okviru Evropske unije koji podržava inovativne ideje, njihov rast i razvoj. Sam program počinje u septembru i trajaće do kraja godine. Tim eksperata će biti zadužen za rad sa ekipama. Ono što je zanimljivo je da mentori dolaze iz čitave Evrope, a samim tim biće nam omogućeno da se susretnemo sa jedinstvenim načinom razmišljanja i iskustvom. Konkurencija je bila izuzetno jaka zbog toga što se ovaj program održava na nivou Zapadnog Balkana. O veličini izazova govori to da je podržano samo 29 timova, svega 2 iz Crne Gore - navode članovi tima Orhis.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Saša Mujović istakao je da je ovo sjajan rezultat.

- Ponosni smo na studente a ovo je potvrda da je Startup akademija bila, bez pretjerivanja, evropski vrijedan događaj organizovan na Elektrotehničkom fakultetu. Dodatno raduje saradnja i udruživanje snaga studenata sa različitih smjerova i različitih fakulteta - rekao je Mujović.

Tim Orhis je učesnik i Boostmeup programa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.