Izvor: eKapija | Petak, 07.08.2020.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova investicija za povećanje snage HE Perućica - Za ugradnju agregata A8 24 mil EUR, raspisan tender za izradu projektne dokumentacije

(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda Crne Gore je raspisala međunarodni tender za izradu projektne dokumentacije za ugradnju agregata A8 HE Perućica instalisane snage 58,5 MW. Obezbijeđena su i sredstva od strane Njemačke razvojne banke u skladu sa čijim procedurama se tender i sprovodi.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede, na osnovu urađenih energetskih analiza ugradnjom osmog agregata dobila bi se dodatna proizvodnja do oko 50 GWh godišnje, dok će tokom cijelog perioda godine osmi agregat biti osposobljen za pružanje sistemskih usluga elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo nastavak velikih investicija u HE Perućica i podsjetio na potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica sa Njemačkom razvojnom bankom-KfW vrijednog 33 mil EUR.

- Projekat ugradnje agregata A8 je vrijedan je 24 mil EUR, a njegovom ugradnjom instalisana snaga elektrane povećaće se sa postojećih 307 MW, na 365,5 MW. Time će HE Perućica postati elektrana najveće instalisane snage u Crnoj Gori - naglasio je Noveljić.

Ekonomsko-finansijske analize urađene od strane konsultanta Lahmeyer International iz Njemačke potvrdile su finansijsku izvodljivost i ekonomsku opravdanost projekta. Investicija prati inženjering, fabrikaciju, isporuku i montažu novog agregata kao i potrebne građevinske radove na dovodnom i odvodnom sistemu.

Potpisivanje ugovora o finansiranju projekta, vrijednosti 24 mil EUR sa KfW bankom, kao i odabir isporučioca opreme za ugradnju agregata A8 planirani su u 2021.

Detalje tendera možete vidjeti OVDJE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.