NavMenu

YUbel inžinjering prvi put u svetu primenio Myrtha tehnologiju na bazenu olimpijskih dimenzija na Tašmajdanu (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.08.2020. 16:24
Komentari
Podeli
(Foto: YUbel inžinjering)
Početkom ovog mjeseca rekonstruisani bazen na Tašmajdanu otvoren je za posjetioce. Između ostalog, sanirana je školjka bazena, izrađena je bazenske rasvjeta, uređen parter, prostor je dodatno ozelenjen.

Kako je prenio Tanjug, rekonstrukcija je koštala oko 2 mil EUR.

Za implementiranje sistema "Myrtha pool renovection" i "Myrtha skin", gdje je cjelokupna betonska školjka obložena nerđajućim čelikom laminiranim PVC-om, bila je zadužena kompanija YUbel inžinjering iz Beograda.

- Myrha renoviction je sistem rekonstrukcije starih betonskih bazena, gde se betonska konstrukcija oblaže prohromskim panelima laminiranim PVC-om. Vodotpornost školjke se prebacuje na prohromske panele, a stara školjka se koristi samo kao statički oslonac. Osnovna prednost Myrtha sistema se ogleda u tome što se može izvesti bazen sa milimetarskom preciznošću koju zahtijevaju svjetska plivačka udruženja. U ovim bazenima se mogu održavati takmičenja koja zadovoljavaju FINA standard. Myrtha skin je oblaganje i poda bazena laminiranim prohromskim limom koji se isporučuje u rolnama i spaja se na licu mjesta - pojasnio je za eKapiju Nebojša Golubović mast. inž. maš.


Cjelokupna instalacija završena je za manje od dva mjeseca, a tašmajdanski bazen je prvi u svijetu koji je implementirao ovu tehnologiju na bazenu olimpijskih dimenzija. Kako navode u kompaniji YUbel inžinjering, to Beograd stavlja na vodeću poziciju implementacija inovacija u vodenim sportovima.

- Myrtha renoviction je tehnologija koju A&T Europe (vlasnik Brenda Myrtha pools) već standardno primjenjuje kod rekonstrukcija starih betonskih bazena. Myrtha skin je sistem koji je prvi put implementiran na bazenu ovih dimenzija. Standardno rješenje je armirana PVC membrana. Osnovna prednost skin-a je u veku trajanja u odnosu na membranu - ističe Golubović.

Bazen za vaterpolo i plivanje u Kuli

Kompanija je početkom sezone 2020. na prostoru Vašarišta u Kuli instalirala bazen za vaterpolo (33x25m) sa mogućnošću korišćenja kraće strane bazena za takmičarsko plivanje. On je takođe izrađen u Myrtha tehnologiji, s tim što je ovaj bazen samostojeći.

- Sem podne ploče nije potrebno dodatno ojačavati zidove bazena betonskom konstrukcijom, već se opterećenje od vode i kupača prenosi na kosnike koji podržavaju prohromske panele - objašnjava sagovornik eKapije.

U ovoj tehnologiji su bili urađeni i privremeni bazeni u Beogradskoj areni za Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2016.


Kompanija u narednom periodu očekuje proširenje saradnje sa italijanskim partnerom, kako u regionu tako i šire, uvođenje novih standarda kada je riječ o automatizaciji sistema za tretman bazenske vode, a vjerovatno i proširenje radnih kapaciteta.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Rekonstruisani bazen na Tašmajdanu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.