NavMenu

Do kraja godine dio autobuske stanice biće izmješten u Blok 42 - Razmatra se i nekoliko manjih stanica na obodima Beograda

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.08.2020. 16:14
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Prekoputa "buvljaka" u Bloku 42 na Novom Beogradu gradi se nova autobuska stanica, betonirano je gotovo 90% staničnog platoa, postavljeni šipovi za novu staničnu zgradu, rade se i pristupne saobraćajnice, a već do kraja godine tu će biti izmješten dio saobraćaja sa Beogradske autobuske stanice (BAS).

To je za Tanjug izjavio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić i podsjetio da novu autobusku stanicu u Bloku 42 o svom trošku gradi kompanija BAS, na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom, koji je obezbijedio lokaciju, priključke i pristupne saobraćajnice.

- Naša namjera je da, posle željezničke, izmjestimo i autobusku stanicu jer je već decenijama unazad predviđena nova autobuska stanica prekoputa "buvljaka" u Bloku 42 i zato što je Bulevar vojvode Mišića najopterećenija saobraćajnica u Beogradu zbog čega je neophodno smanjiti broj autobusa na toj saobraćajnici - rekao je Vesić.

On je naveo da je betonirano skoro 90% staničnog platoa i da počinje njegovo asfaltiranje koje će, kako se očekuje, kompanija BAS do oktobra kompletno završiti.

U međuvremenu je, kaže, završen Aneks nove autobuske stanice koji će u budućnosti povezivati autobusku i željezničku stanicu Novi Beograd i koji će, kako najavljuje, u funkciju biti stavljen već na jesen.

- Kada bude završen stanični plato, već tada ćemo, koristeći taj Aneks, moći da prebacimo dio autobuskih linija, odnosno polazaka i dolazaka sa autobuske stanice koja se sada nalazi u starom dijelu grada na novu autobusku stanicu - rekao je Vesić.

Naveo je da su urađeni šipovi i temelji za novu, veliku staničnu zgradu autobuske stanice i dodao da Grad radi pristupne saobraćajnice oko kompleksa, što podrazumijeva proširenje svih saobraćajnica, jer će, kada autobuska stanica bude zaživjela, tu biti mnogo veći broj autobusa i automobila.

- Do kraja godine ćemo već izmjestiti dobar dio autobuskog saobraćaja, a kako se bude gradila nova glavna zgrada autobuske stanice tokom sledeće godine, imaćemo prebačen kompletan saobraćaj autobuske stanice iz starog dijela grada na novu u Blok 42 - rekao je Vesić.

Naveo je da Grad Beograd istovremeno razmatra mogućnost da, kroz izmjenu plana generalne regulacije, obezbijedi i nekoliko manjih autobuskih stanica koje će takođe biti ponuđene BAS-u na upravljanje, kao partneru Grada.

To će, pojasnio je, biti autobuske stanice po obodima grada, kako bi se rasteretio sam ulazak u Beograd.

- Kompanija BAS je izrazila i nameru da razgovara sa željeznicom da bude operater i željezničke stanice Novi Beograd, jer kada je akademik (Milan) Lojanica, koji je jedan od naših najcjenjenijih arhitekata, uradio projekat nove autobuske stanice, istovremeno je urađeno i idejno rješenje za novu željezničku stanicu Novi Beograd i biće idealno kada to bude pod jednim krovom, da to bude jedna stanica koja će biti zajednička - rekao je Vesić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.