NavMenu

Prihodi budžeta u junu 132 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 06.08.2020. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Državni budžet je u junu prihodovao 132 mil EUR, što je tri miliona više od iznosa predviđenog rebalansom, a 11 miliona manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuje izvještaj Centralne banke (CBCG).

Troškovi budžeta u junu su iznosili 172 mil EUR, što znači da je manjak u državnoj kasi bio 40 mil EUR, koji je nadomješten iz pozajmica, pišu Vijesti.

Rebalansom budžeta predviđeno je da rashodi u ovom mjesecu iznose 189 miliona, dok su u istom periodu prošle godine bili 144 mil EUR. U odnosu na jun prošle godine, prihodi su smanjeni 11 mil EUR, a rashodi povećani 28 miliona.

Podaci CBCG pokazuju da Vlada u junu i pored najava nije štedjela na troškovima javne administracije. Ukupna ušteda u junu - potrošnja manja u odnosu na plan, iznosila je 17 mil EUR.

Najveća ušteda od čak 11,3 miliona ostvarena je na stavci transferi za socijalnu zaštitu, gdje je umjesto planiranih 49,9 mil EUR isplaćeno 38,6 miliona.

U okviru te stavke na prava iz oblasti socijalne zaštite potrošeno je 6,2 mil EUR, od opredijeljena 7,4 miliona, na isplatu tehnoloških viškova otišlo je milion i po EUR od planirana dva miliona, na prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja isplaćena su 28,2 miliona umjesto 37,8 miliona, na ostala prava iz oblasti zdravstvene zaštite izdvojena su dva miliona od planiranih 1,6 miliona, dok je na ostala prava iz zdravstvenog osiguranja od milion potrošeno 700.000 EUR.

Na platama u javnoj administraciji, najvećoj stavci u državnom budžetu, nije se štedjelo, već su ta izdvajanja povećana. Bruto zarade u junu isplaćene su u iznosu od 43 mil EUR, dok je plan bio 41,8 mil EUR.

Iznos bruto zarada zaposlenih u državnim službama u junu prošle godine bio je 41,6 miliona.

Na ostala lična primanja izdvojeno je 1,3 mil EUR, dok je u junu prošle godine ta stavka iznosila 600.000.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.