Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.08.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu rekonstrukcija regionalnog puta Bar-Kamenički most-Vladimirske Krute - Realizacija projekta očekuje se tokom 2021.

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić potpisali su Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije regionalnog puta R-29 Bar-Kamenički most-Vladimirske Krute, čime će biti riješen višedecenijski problem slabe putne infrastrukture na ovom pravcu.

Potpisivanjem sporazuma otvara se nova etapa razvoja jednog od najbogatijih krajeva barske opštine - Mrkojevića, stvaraju uslovi za razvoj poljoprivrede i turizma ovog kraja, i omogućava bolja saobraćajna povezanost Bara i Ulcinja, kao i Crne Gore sa susjednom Albanijom, rekao je tokom potpisivanja sporazuma predsjednik opština Bar Dušan Raičević.

- Velika zahvalnost Vladi Crne Gore na prihvatanju naše inicijative za prekategorizaciju ovog putnog pravca i Upravi za saobraćaj, koja je spremna da u realizaciju ovog projekta uđe već 2021. godine. Ovo će biti rekonstrukcija putnog pravca od tunela Ćafe, kroz Mrkojeviće i Mrkovsko polje do Kameničkog mosta, i predstavljaće vezu od Kameničkog mosta do Vladimirskih Kruta u opštini Ulcinj, odnosno vezu sa nedavno rekontruisanom savremenom saobraćajnicom na tom području - kazao je Raičević.

Kako je saopšteno na opštinskom sajtu, Raičević je zahvalio Odboru mjesne zajednice Mrkojevići na čelu sa Senadom Arabelovićem na istrajnosti da ova inicijativa bude konkretizovana.

Direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača istakao je da su prekategorizacijom ovog putnog pravca stvoreni uslovi da Uprava intezivira aktivnosti na realizaciji tog projekta i naglasio da je izrada projektno-tehničke dokumentacije u završnoj fazi.

- Uprava za saobraćaj će sasvim sigurno kandidovati ovaj putni pravac u kapitalni budžet za narednu godinu, tokom koje ćemo započeti tenderske procedure, kako bi došli do odabranog izvođača radova i počeli sa rekonstrukcijom ovog značajnog putnog pravca koji je projektovan kao savremena saobraćajnica, poštujući sve standarde regionalnog puta - kazao je Parača.

Zadovoljstvo zbog potpisivanje sporazuma izrazio je i Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić. Kako je rekao, na ovaj način dodatno se potvrđuje više nego dobra saradnja između Opštine Bar i Opštine Ulcinj, kao i sa Upravom za saobraćaj na više značajnih projekata.

Regionalni put Bar - Kamenički most - Krute dugačak je blizu 14 kilometara, od čega se 10,5 km nalazi na teritoriji barske, a preostali dio na teritoriji opštine Ulcinj. Na inicijativu Opštine Bar Vlade Crne Gore je u novembru 2019. godine donijela odluku kojom je ovaj putni pravac dobio status regionalnog puta. Sporazumom je definisano da će opštine Bar i Ulcinj preuzeti obaveze finansiranja i sprovođenja postupka eksproprijacije zemljišta, dok će Uprava za saobraćaj finansirati izvođenje svih radova na rekonstrukciji ove dionice.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednici mjesnih zajednica Mrkojevići i Vladimirske Krute Senad Arabelović i Elvir Redžović, koji su izrazili zadovoljstvo konkretizacijom ove inicijative i ukazali na višestruki značaj rekonstrukcije ovog putnog pravca za mještane Mrkojevića i Kruta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.