NavMenu

Žičaru od Kotora do Lovćena najvjerovatnije će graditi Novi Volvox i Leitner - Planirano ulaganje 24,2 mil EUR

Izvor: Vijesti Srijeda, 05.08.2020. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: photopixel/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije Novi Volvox i Leitner izabrane su na tenderu za izgradnju žičare Kotor - Lovćen. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je objavilo da je njihova ponuda bilo prvorangirana.

Prema projektu, trasana počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen na 1.350 metara nadmorske visine.

Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova. Projektovani kapacite je 1.000 putnika po satu, a vrijeme putovanja je 11 minuta. Žičara će imati 40 gondola u koju može stati deset osoba.

- Sva oprema žičare će biti proizvedena od renomiranog svjetskog proizvođača sistema žičara LEITNER, koji je i jedan od investitora ovog značajnog projekta - navodi se u saopštenju Novog Volvoxa.

- Projektovane su stanice modernog dizajna i zatvorenog tipa. Gondole su kabine modernog dizajna tipa SigmaDiamond EVO C10 S210PE za 10 putnika. Kabine su projektovane kao komforne jedinice koje mogu da obezbijede lak ulazak i izlazak putnika u stojećem položaju. Sistem upravljanja žičarom je kompletno u vlasništvu Leitner-a, koji je proizvođač opreme - stoji u saopštenju.

Koncesija će trajati 30 godina, a u rok je predviđena i gradnja samog sistema žičare. Investicija je planirana na 24,2 mil EUR, dodaju iz Novog Volvoxa.

Iz kompanije Leitner kažu da vjeruju da će ovaj projekat postati sledećea crnogorska turistička atrakcija i važan korak u izgradnji jake veze između Kotora i Cetinja.

- Vjerujemo da će ovaj ambiciozni projekat postati najuzbudljivija turistička atrakcija Crne Gore i da će biti važan korak u izgradnji čvrste veze između obalnog grada Kotora i istorijskog i kulturnog glavnog grada zemlje, Cetinja. Očekujemo da će se pregovori sa tenderskim odborom brzo riješiti. Ovo će nam omogućiti da završimo ovaj projekat u kratkom roku, tako da budemo spremni kada se crnogorska turistička industrija reoporavi od trenutne krize. Uvjereni smo u trajnu privlačnost Crne Gore kao turističke destinacije i drago nam je što zajedno sa Novim Volvoxom ulažemo u realizaciju ovog važnog doprinosa budućem rastu zemlje - izjavio je Martin Leitner, član Odbora Leitner žičare, nakon posjete lokaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.